Propis za Hadždž (Ibn `Uthajmîn)

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

 

Što se tiče propisa za Hadždž, on je obavezan prema saglasnosti muslimana – zasnovanoj na Qur’ânu i Sunnetu. Njegova obaveznost je potvrđena Veličanstvenim Qur’ânom, Sunnetom Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ – te saglasnošću muslimana.

Što se Qur’âna tiče, Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao:

وَلِلَّهِ عَلَى النَّاسِ حِجُّ الْبَيْتِ مَنِ اسْتَطَاعَ إِلَيْهِ سَبِيلًا ۚ وَمَن كَفَرَ فَإِنَّ اللَّهَ غَنِيٌّ عَنِ الْعَالَمِينَ

“Hodočastiti Ka`bu, radi Allâha, dužan je svako ko bude u mogućnosti do nje doći. A ko ne vjeruje – pa, Allâh je, doista, neovisan o svjetovima.” (3:97)

Što se Sunneta tiče, Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ je rekao:

أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ فَرَضَ اللَّهُ عَلَيْكُمُ الْحَجَّ فَحُجُّوا

“Ljudi! Propisan vam je Hadždž, pa ga obavljajte!”

al-Aqra` bin Hâbis je ustao i rekao:

أَفِي كَلِّ عَامٍ يَا رَسُولَ اَللَّهِ

“Trebamo li ga obavljati svake godine, Allâhov poslaniče?”

Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ je rekao:

لَوْ قُلْتُهَا لَوَجَبَتْ (ولما استطعتم), اَلْحَجُّ مَرَّةٌ, فَمَا زَادَ فَهُوَ تَطَوُّعٌ

“Da sam rekao “da”, to bi bilo obavezno (a vi to ne biste bili u stanju). Hadždž je obavezno obaviti jednom, a ukoliko se obavi više puta – to je dobrovoljnost.” (Abû Dâwûd 1721, Ibn Mâdžah 2886, Ahmad 3303 i 3510)

Muslimani su saglasni po pitanju obaveznosti Hadždža i to je među njima poznato. To spada u osnovne stvari u islâmu, do te mjere da su učenjaci rekli da je onaj ko poriče obaveznost Hadždža nevjernik – jer je to neophodno znanje o islâmu. Svi muslimani dakle govore da je Hadždž jedan od stubova islâma.