Propis za govor “Hvala” i “Molim te”

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Da li je zabranjeno govoriti “Hvala” i “Molim te”? Mi smatramo da se zahvalnost upućuje isključivo Allâhu سبحانه وتعالى.

Odgovor: Ukoliko neko nekome učini uslugu, nije prikladno samo reći “Hvala”. On treba reći “Allâh te nagradio” (جزاك الله خيرا) ukoliko nije u stanju uzvratiti uslugu. On dakle može uputiti dovu da Allâh tu osobu nagradi, da mu pomogne, da ga sačuva i slično. Nije lijepo samo reći “Hvala”, ali je to međutim ipak dozvoljeno. Dozvoljeno je dakle zahvaljivati ljudima na lijepome tretmanu. Allâh تبارك وتعالى je rekao:

وَوَصَّيْنَا الْإِنسَانَ بِوَالِدَيْهِ حَمَلَتْهُ أُمُّهُ وَهْنًا عَلَىٰ وَهْنٍ وَفِصَالُهُ فِي عَامَيْنِ أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ إِلَيَّ الْمَصِيرُ

“Mi smo zapovjedili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, iz slabosti u slabost, i doji ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, kod Mene je krajnje odredište.” (31:14)

Allâh je dakle rekao:

أَنِ اشْكُرْ لِي وَلِوَالِدَيْكَ

Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim

što dokazuje da je dozvoljeno zahvaljivati i Allâhu i drugima koji su ti učinili uslugu. Na isti način kao što darovi mogu dolaziti od drugih mimo Allâha – dozvoljeno je i biti zahvalan drugima mimo Allâha. Allâh تعالى je rekao Svome poslaniku صلى الله عليه وسلم:

وَإِذْ تَقُولُ لِلَّذِي أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَأَنْعَمْتَ عَلَيْهِ أَمْسِكْ عَلَيْكَ زَوْجَكَ وَاتَّقِ اللَّهَ

“A kad ti reče onome kome je Allâh bio blagodaran, i kome si i ti bio blagodaran: “Zadrži suprugu svoju i boj se Allâha!”” (33:37)

Što se tiče govora “Molim te”, to je takođe u redu – ukoliko moli za nešto što je osoba koju moli u stanju učiniti. To spada u molbu za pomoć.