Propis za doniranje organâ

Propis za doniranje organâ

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Kao doktorima nam može biti naređeno da pokušamo nagovoriti staratelje moždano umrlih da doniraju njihove organe. Da li je to dozvoljeno?

Odgovor: Zabranjeno je donirati organe mrtvih. To dakle nije dozvoljeno. Allâh je čovjeku ostavio u amanet čuvanje tijela. Allâh عز وجل je rekao:

وَلَا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُمْ

“i sami sebe ne ubijajte!” (4:29)

Nema razlike ukoliko je donator organa živ ili mrtav čovjek. To znači da doniranje nekog od svojih organa nije dozvoljeno ni živome niti mrtvome čovjeku. Njihovim starateljima nije dozvoljeno donirati njihove organe nakon njihove smrti. Staratelj nasljeđuje imetak, dok organi mrtvoga zadržavaju svoju svetost. To dakle nije dozvoljeno – ni u slučaju da nasljednici dozvole doniranje organa preminuloga. Učenjaci kažu da doniranje organa preminuloga nije dozvoljeno čak ni ukoliko on to sam dozvoli u testamentu. Tijelo čovjeka je amanet. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

كَسْرُ عَظْمِ الْمَيِّتِ كَكَسْرِهِ حَيًّا

“Slomiti kost mrtvacu je isto kao slomiti kost živome čovjeku.” (Abû Dâwûd 3207 i Ibn Mâdžah 1684)

Na isti način kao što nije dozvoljeno slomiti kost živome čovjeku – nije dakle dozvoljeno ni slomiti kost mrtvacu.

Koliki se samo nered raširio zbog doniranja ovih organa! Čujemo da postoje zemlje u kojima otimaju djecu na pijacama, nakon čega ih kolju i prodaju njihove jetre i bubrege. Koje su to zvijeri! Zbog toga ja kažem da to nije dozvoljeno. To nije dozvoljeno ni u slučaju da preminuli to sam dozvoli u testamentu – ali je međutim još gore ukoliko se to učini bez njegovoga testamenta.

Doniranje organa nije dozvoljeno ni živome čovjeku. Ne igra ulogu da li su tvoj sin, otac, brat ili sestra u potrebi za bubregom. Nije ti ga dozvoljeno donirati. To ti je zabranjeno učiniti. Kao prvo ne postoji garancija da će transplatacija bubrega biti uspješna. Iako je šansa za uspjeh velika – ne postoji dakle garancija za to. Ti dakle činiš štetu kada vadiš bubreg koji je Allâh stavio na njegovo mjesto – sa svrhom da učiniš nešto što će možda biti neuspješno.

Kao drugo, čak i ukoliko transplatacija bude uspješna – šteta je i dalje učinjena. Možeš li garantovati da će preostali bubreg funkcionisati do kraja tvoga života? Ne. On može otkazati. Ukoliko otkaže – ništa ga u tome slučaju ne može zamijeniti. U tome slučaju si prouzrokovao vlastitu smrt. Na osnovu toga nije dozvoljeno doniranje bubrega, jetre ili bilo kojeg drugog organa – bez obzira da li je osoba živa ili mrtva.

Ukoliko neko upita o doniranju krvi, ja kažem da je to dozvoljeno u slučaju potrebe – pod uslovom da to ne naškodi donatoru. Razlika između krvi i organa je u tome što krv bude zamijenjena za razliku od organa. Osoba koja je donirala krv će nakon unosa hranljivih tvari Allâhovom عز وجل dozvolom dobiti novu krv. To međutim nije slučaj sa izgubljenim organom.