Pripremanje muslimana za `Îsâa i Mahdîja

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor:

 

Mnogi muslimani se oslanjaju na hadîthe o spuštanju `Îsâa i pojavi Mahdîja عَلَيْهِمَا السَّلَامُ. Oni smatraju da muslimani ne mogu postići slavu niti život bez ovoga spuštanja i pojave. Ni `Îsâ عَلَيْهِ الصّلَاةُ والسَّلَامُ niti Mahdî, koji će biti na zemlji samo oko osam godina, nisu u stanju u tako kratkom vremenu izvući muslimane iz ove slabosti – kada je u pitanju intelektualna snaga, materijalna snaga i otpor. To znači da se muslimani moraju početi pripremati i raditi na tome da budu u stanju prihvatiti ovoga vođu koji će ih voditi ka sreći u oba života. Stoga muslimanima nije dozvoljeno oslanjati se na spuštanje `Îsâa i pojavu Mahdîja, nego su im dužni otvoriti put.

Svjedoci smo postojanja mnogih islamskih pokreta i grupa koje rade, ali nisu na uputi. Oni kao prvo ne podučavaju ljude istinskome islâmu, a kao drugo ih ne odgajaju u skladu sa ovim istinskim islâmom. Ko će to učiniti? Put se mora otvoriti za ovo vođstvo, naime vođstvo `Îsâa i Mahdîja عَلَيْهِمَا الصّلَاةُ والسَّلَامُ.

Iz svih ovih misli i stavova koji proizilaze iz generalnih i specifičnih šerijatskih tekstova zaključujemo da muslimani stalno moraju ulagati trud – a ne oslanjati se na pojavu Mahdîja ili spuštanje `Îsâa عَلَيْهِ السَّلَامُ. Ovo posebno važi uzimajući u obzir da su židovi okupirali Palestinu. Kada ad-Dadždžâl izađe sa sedamdeset hiljada židova sa kapama, `Îsâ će biti u Jerusalemu. Kako je `Îsâ završio u Palestini kada današnji židovi čvrsto drže tu zemlju i odlažu stvari – kao što ste čuli u takozvanome mirovnome sporazumu? Moramo se dakle truditi, kao što je Allâh عَزَّ وَجَلَّ rekao:

وَقُلِ اعْمَلُواْ فَسَيَرَى اللّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ

“l reci: “Trudite se! Allâh će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici.” (9:105)

Spuštanje `Îsâa عَلَيْهِ السَّلَامُ je dakle istina, ali kada se on spusti – to treba biti među muslimanima koji su sposobni prihvatiti `Îsâovo i Mahdîjevo عَلَيْهِمَا السَّلَامُ vođstvo. Vjerovatno vam je poznato da će se susresti u Damasku i da će `Îsâ عَلَيْهِ الصّلَاةُ والسَّلَامُ klanjati iza Mahdîja. Mahdî će željeti da `Îsâ predvodi namaz, ali će `Îsâ odbiti i reći:

تَكْرِمَةَ اللَّهِ هَذِهِ الأُمَّةَ

“Ovo je Allâhova počast ovome ummetu.” (Muslim 156)

Što znači ummetu Muhammada عَلَيْهِ السَّلَامُ. `Îsâ će odbiti da predvodi namaz i klanjat će iza Mahdîja. Oni će dakle biti vođe muslimana. Kojih muslimana? Muslimana Damaska, čiji se mnogi današnji učenjaci ponašaju licemjerno prema tamnošnjem vladaru? Hoće li oni biti ti koji će uložiti trud i podržati `Îsâa i Mahdîja? Ne, stanje u islamskome svijetu će biti potpuno drukčije da bi ova dva imâma, `Îsâ i Mahdî, predvodili muslimane u ratu protiv svih nevjernika – a ne samo židova. Tokom vremena `Îsâa na zemlji će postojati samo islâm, te će time biti ispunjene Allâhove تَبَارَكَ وَتَعَالَى riječi:

هُوَ الَّذِي أَرْسَلَ رَسُولَهُ بِالْهُدَى وَدِينِ الْحَقِّ لِيُظْهِرَهُ عَلَى الدِّينِ كُلِّهِ وَلَوْ كَرِهَ الْمُشْرِكُونَ

“On je poslao Poslanika Svoga s uputom i pravom vjerom, da bi je uzdigao iznad svih vjera, makar to mrzili mušrici.” (9:33)

Završno sve podvlačim riječima Gospodara ljudi:

وَقُلِ اعْمَلُواْ فَسَيَرَى اللّهُ عَمَلَكُمْ وَرَسُولُهُ وَالْمُؤْمِنُونَ

“l reci: “Trudite se! Allâh će trud vaš vidjeti, a i Poslanik Njegov i vjernici.” (9:105)