Pripremanje hrane za familiju preminuloga

Pripremanje hrane za familiju preminuloga

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor:

Pitanje: Da li je dozvoljeno pomoći familiji preminuloga pripremanjem hrane tokom vremena žaljenja? Mi ovo nazivamo saradnjom, kao na primjer komšije i rodbina.

Odgovor: Sunnah je poslati im pripremljenu hranu, kao što je to učinio Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم kada je do njega došla vijest o smrti Dža`fara bin Abî Tâlib. On je poginuo u bici Mu’tah u Šâmu. Kada je do Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم došla vijest o tome, naredio je svojoj familiji da pošalje hranu familiji Dža`fara. On صلى الله عليه وسلّم je rekao:

اصْنَعُوا لأَهْلِ جَعْفَرٍ طَعَامًا فَإِنَّهُ قَدْ جَاءَهُمْ مَا يَشْغَلُهُمْ

“Pripremite hranu za Dža`farovu familiju, jer im se desilo nešto čime će biti preokupirani.” (at-Tirmidhî 998)

Ukoliko dakle komšije ili rodbina daju pripremljenu hranu familiji preminuloga tokom dânâ žaljenja jer su oni prezauzeti da pripreme hranu zbog nesreće koja im se desila – to je od Sunneta. Što se pomoći novcem ili nečim drugim tiče, to je u redu ukoliko su siromašni. Ukoliko je familija preminuloga siromašna a njihova braća im pomognu novcem ili na drugi način jer je hranitelj porodice umro – to je dobro; pomoći im jer su u potrebi.

Što se tiče međutim tiče toga da familija preminuloga priprema hranu za ljude zbog smrti – to je djelo iz Džâhilijjeta i nije dozvoljeno. Familija preminuloga ne priprema hranu za ljude, osim ukoliko imaju goste i žele ih uslužiti. U tome slučaju je to u redu, jer su pripremili hranu zbog gosta – a ne zbog smrti. To je u redu.