Prioritiranje pri traženju znanja

Govornik: Šajkh Sâlih bin `Abdil-`Azîz Âluš-Šajkh

Izvor:

 

Jedna od karakteristika učenjaka i studenta je da vode računa o učenju onoga što im omogućava da iskreno obožavaju Allâha جَلَّ وَعَلَا, a to je Tawhîd i ispravna `Aqîdah – jer je îmân najveća obaveza. Zbog toga je Allâh جَلَّ وَعَلَا rekao:

إِلَّا الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ

“… osim onih koji vjeruju i dobra djela čine …” (103:3)

Učenjaci kažu da vjerovanje počinje sa znanjem, jer je îmân znanje – a ako je îmân znanje, to znači da je najbolje znanje îmân. Îmân je, prema učenjacima, Tawhîd i ispravna `Aqîdah. Stoga su učenjaci Ahl-us-Sunnah i sljedbenici pravednih Selefa tome davali prioritet, jer je pogrešno ne razumjeti i ne savladati to – a savladati druge stvari koje nisu jednako bitne. Manjkavost je ne znati i ne biti u stanju shvatiti nejasnoću vezanu za Tawhîd i `Aqîdu – što je Allâhovo جَلَّ وَعَلَا pravo – a istovremeno znati druge stvari.

Nakon toga oni uče ono što koriguje njihovu vjeru, a to je znanje o `ibâdetu – te dozvoljenim i zabranjenim stvarima. Rob dakle treba učiti postepeno i u skladu sa vrlinama i važnošću znanja kod Allâha جَلَّ وَعَلَا. Manjkavost je posjedovati znanje o biografijama a istovremeno nemati znanje o Tawhîdu, Sunnetu, namazu, Zakâtu, postu, Hadždžu i drugim bitnim stvarima.