Principi bojkotovanja

Principi bojkotovanja

Govornik: `Allâmah Ahmad bin Jahjâ an-Nadžmî

Izvor:

Pitanje: Postoje li uslovi za bojkotovanje, kada je bojkotovanje zabranjeno, i na kome se treba primijeniti?

Odgovor: Ja kažem, kao što sam već i rekao, a rekli su to i drugi; bojkotovanje se zasniva na koristi. Ovo je rekao i Šajkh-ul-Islâm Ibn Tajmijjah:

“Ukoliko bojkotovanje sadrži korist, korist za da`wu, ukoliko sadrži korist, tada to treba činiti, a ukoliko od bojkotovanja nema koristi, tada to ne treba činiti”.

Napusti ove ljude, dakle nemoj sjediti sa njima, nemoj se smijati sa njima i biti ljubazan prema njima, ali ako ti jedan od njih priđe i nazove Salâm, nazovi mu Salâm. Ako budeš na okupu pa vidiš da je jedan od njih na tom okupu, nazovi mu Salâm – to nije problem.

Poslanik صلى الله عليه وسلم je bio među nevjernicima, pa je pričao sa njima, a i oni su pričali sa njim. Zar nije prenešeno da mu je jednom prilikom kada je poslanik صلى الله عليه وسلم sjedio u džamiji prišao al-Walîd bin al-Mughîrah i rekao:

“O moj nećaće, donio si tvome Ummah ono što nijedan čovjek prije nije donio svome narodu, prouzrokovao si da oni sumnjaju u svoje snove, uvrijedio si njihove očeve i kritikovao njihove bogove, pa ako tvojim govorom tražiš da se oženiš, oženiti ćemo te sa naših deset najljepših kćeri, ako (tvojim govorom) tražiš imetak, sakupiti ćemo naše imetke pa ćeš biti najbogatiji od nas, a ako (tvojim govorom) tražiš visok status, učiniti ćemo te našim vođom tako da nećemo slijediti nijednu naredbu osim tvoje.”

Poslanik صلى الله عليه وسلم mu je rekao:

“Jesi li završio, striče moj?”

pa mu je (al-Walîd bin al-Mughîrah) rekao “Da”, ili nešto slično tome, pa mu je poslanik صلى الله عليه وسلم rekao “Slušaj me”, pa je proučio:

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيْمِ حم تَنزِيلٌ مِّنَ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ كِتَابٌ فُصِّلَتْ آيَاتُهُ قُرْآنًا عَرَبِيًّا لِّقَوْمٍ يَعْلَمُونَ

“U ime Allâha, Svemilosnog, Milostivog! Ha-mim Objava je od Svemilosnog Milostivog, Knjiga čiji su ajeti jasno izloženi, Qur’ân na arapskome jezku za ljude koji znaju.” (41:1-3)

dok nije došao do:

فَإِنْ أَعْرَضُوا فَقُلْ أَنذَرْتُكُمْ صَاعِقَةً مِّثْلَ صَاعِقَةِ عَادٍ وَثَمُودَ

“Pa ako se okrenu, ti reci: ‘Opominjem vas munjom onakvom kakva je pogodila `Âda i Thamûda.” (41:13)

Pa je (al-Walîd bin al-Mughîrah) ušutio.

Tako je poslanik صلى الله عليه وسلم pričao sa mušricima, a i mušrici su pričali sa njim, a što se tiče pitanja bojkotovanja Muslimanskih novotara koji nisu napustili okvire Islâma, šta je svrha toga?

Svrha je da se osjećaju izolovani, i da osjete ljutnju muslimana prema njima, tako da se vrate (na istinu) i da ostave ono na čemu su. Pa ako ima koristi u bojkotovanju njih, bojkotujte ih, a ako međutim od bojkotovanja njih neće biti koristi, nego će to samo povećati njihovu tvrdoglavost, u tome slučaju ih nemojte bojkotovati. Umjesto toga ih ostavite i okrenite se od njih, a imajte na umu da ne budete ljubazni prema njima.

Allâh بسبحانه وتعالى kaže:

وَمَا عَلَى الَّذِينَ يَتَّقُونَ مِنْ حِسَابِهِم مِّن شَيْءٍ وَلَـكِن ذِكْرَى لَعَلَّهُمْ يَتَّقُونَ

Oni koji se boje Allâha neće za njih račun  polagati, ali su dužni opominjati, ne bi li se okanili. (6:69)

Što znači da, ako osoba sama radi nešto, a na istini je dok to radi, a ljudi koji slijede neistinu mu se suprotstavljaju u tome, on se na njih ne treba obazirati, treba se u sebi bojati Allâha, a ne obazirati se na ove opake ljude.

Pitanje: Ali danas i novotari bojkotuju Selefije…

Odgovor: Ja za bojkotovanje kažem ono što sam vam rekao. Pitalac kaže da neke Selefije pretjeruju, i da čim kod nekoga nađu neku malu (grešku), pribjegavaju stvarima koje nisu prikladne.

Ovo pretjerivanje i ekstremizam prouzrokuju dešavanje takvih stvari, i razilaženje među Selefijama. Treba biti umjeren između ove dvije stvari, bez ekstremizma i bez Tamjî` (opuštenoga stava prema izjavljivanju istine i stajanja iza nje).