Prestizanje imama u govoru “Âmîn”

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor:

 

 

Želim vas podsjetiti na grešku koju pravi većina klanjača. Ova greška je kao prvo u kontradiktornosti sa naredbom Allâhovog poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ, a kao drugo je mnogo veliki gubitak, a to je da musliman ne stiče Allâhov عَزَّ وَجَلَّ oprost. Mi ne obožavamo Allâha našim namazom i postom osim da bismo stekli oprost našeg Gospodara تَبَارَكَ وَتَعَالَىٰ. Poznat vam je na primjer govor Allâhovog poslanika صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

»Ko posti Ramazan vjerujući i nadajući se (nagradi), bit će mu oprošteni njegovi prijašnji grijesi.« (al-Bukhârî 1901, 2014 i Muslim 759)

مَنْ قَامَ رَمَضَانَ إِيمَانًا وَاحْتِسَابًا غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ

»Ko klanja tokom ramazanskih noći vjerujući i nadajući se (nagradi), bit će mu oprošteni njegovi prijašnji grijesi.« (al-Bukhârî 37, 2009 i Muslim 759)

Ovo svi znate i svi ste ovo čuli. Poslušajte međutim sad ono što ne čujete često, a to je hadis koji mnogi od vas možda nikada nisu ni čuli. Radi se o hadisu koji spada u najautentičnije hadise, jer ga bilježe al-Bukhârî i Muslim, u kojem Abu Hurajrah prenosi da je Allâhov poslanik صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ rekao:

إِذَا أَمَّنَ الإِمَامُ فَأَمِّنُوا فَإِنَّهُ مَنْ وَافَقَ تَأْمِينُهُ تَأْمِينَ الْمَلاَئِكَةِ غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ ‏

»Kada imam kaže “Âmîn”, kažite i vi! Onome čiji se izgovor “Âmîn” podudari sa izgovorom “Âmîn” od meleka bit će oprošteni njegovi prijašnji grijesi.« (al-Bukhârî 780 i Muslim 410)

Sa čime se stiče oprost? Sa nečim što je mnogo mnogo lahko, dok je mnogo mnogo teško onima koji su navikli da rade ono što je kontradiktorno tome. Klanjao sam Akšam u ovoj džamiji, a evo sad i Jaciju, i jedva da sam završio sa izgovorom وَلَا الضَّالِّينَ 【niti na put onih koji su zalutali (1:7)】, a vi ste me pretekli u izgovoru “Âmîn”.

Jesam li ja imam ili vi?

Slijedim li ja ili slijedite vi?

Ljudi, rekli ste “Âmîn” prije mene. Završio sam Allâhov govor وَلَا الضَّالِّينَ 【niti na put onih koji su zalutali (1:7)】i želim udahnuti zrak jer je kraj ajeta. Ovo se ne odnosi samo na vašu džamiju, nego na sve džamije na svijetu osim malog broja. Klanjači prestižu imama u govoru “Âmîn”.