Preminuli sedamnaestogodišnjak nije ni klanjao ni postio

Autor: al-Ladžnah ad-Dâ’imah

Izvor: Fatwâ broj 20155

Pitanje: Imala sam sina koji je umro prije dva mjeseca. Bilo mu je 17 godina a poginuo je u saobraćajnoj nesreći. Moj sin nije ni klanjao ni postio Ramadhân. Da li je meni kao njegovoj majci i njegovoj braći i sestrama dozvoljeno da naposte njegov propušteni post? Ima li on nagradu ako za njega postim dan `šûrâ’, dan `Arafah ili ponedeljak i četvrtak? Pored toga ja za njega klanjam četiri rekata prije Podne namaza i dva poslije, dva nakon Ikindije, Akšama, Jacije i Sabaha.

Odgovor: Osoba koja je umrla a nije obavljala namaz niti postila se ne smatra muslimanom. Onaj ko namjerno ne obavlja namaz je nevjernik. Allâhov poslanik صَلَّىٰ ٱللَّٰهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ je rekao:

بَيْنَ الْعَبْدِ وَبَيْنَ الْكُفْرِ وَ الشِّرْكِ تَرْكُ الصَّلاَةِ

»Između roba i kufra i širka je ostavljanje namaza.« (Muslim 82, at-Tirmidhî 2619, Abû Dâwûd 4678, Ibn Mâdžah 1131 i an-Nasâ’î 464)

Ukoliko je umro u tom stanju a nije se pokajao Allâhu عَزَّ وَ جَلَّ nije dozvoljeno tražiti da mu bude oprošteno niti doviti za njega.

Što se tvojih djela za njega tiče, to mu ne bi bilo od koristi ni da je bio musliman – jer se namaz ne može obavljati za drugoga. Vrijedi napomenuti i da nije dozvoljeno klanjati dobrovoljni namaz nakon Ikindije bez razloga.