Prelazak na islâm preko nevjerničke sekte

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Mnogi kršćani koji pređu na islâm ne slijede put Ahl-us-Sunnah wal-Džamâ`ah nego neki drugi – kao na primjer vjerovanje Sûfijjah ili Šî`ah. Znači li to da onoga ko se priključi putu koji nije put Ahl-us-Sunnah i pravednih Selefa proglašavamo nevjernikom – ili trebmo uzeti u obzir sektu kojoj se priključio?

Odgovor: Ukoliko pređe na islâm i pripisuje se islâmu, a zatim se priključi novotarskoj sekti – dajemo mu propis pristalica te sekte. Ukoliko se radi o novotariji koja je nevjerstvo, on je nevjernik. Takva osoba nema koristi od ostavljanja kršćanstva i prelaska na ovu novotariju koja je nevjerstvo. Ukoliko se sa druge strane ne radi o novotariji koja je nevjerstvo, ni on nije nevjernik.

Ahl-us-Sunnah međutim trebaju izaći u susret ovim konvertitima. Postoji rizik da će osoba preći na islâm i da će to biti popraćeno željom za (istinskim) islâmom, ali će mu u susret izaći novotar koji će ga prevariti i reći mu:

“Ovo je islâm.”

Konvertit će na osnovu toga upasti u novotarije iz neznanja. Sljedbenicima Sunneta je dakle obavezno izaći u susret ovim konvertitima, da to ne bi učinili novotari.

Ukoliko on dakle prihvati novotariju koja je nevjerstvo, za njega važi isti propis kao i za njene sljedbenike – kao što i u slučaju da prihvati novotariju koja nije nevjerstvo za njega važi isti propis kao i za njene sljedbenike.

Za ovoga kršćanina koji ne zna ništa o islâmu a upadne u novotariju koja je nevjerstvo može se međutim reći da je to učinio iz neznanja. U tome slučaju ga prvo moramo podučiti da njegovo vjerovanje nije ispravno, te će tek ukoliko i dalje ostane pri svome za njega važiti isti propis kao i za (ostale) sljedbenike te novotarije.