Prelazak na islâm ne briše stare grijehe ukoliko se nastave činiti

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

Pitanje: Nevjernik je prešao na islâm i objašnjeni su mu vjerski obredi. On međutim nastavlja konzumirati alkohol. On sve potvrđuje i smatra da je alkohol šerijatski zabranjen, ali ga nastavlja konzumirati. Da li se njegov alkoholizam nakon prelaska na islâm piše kao grijeh zajedno sa alkoholizmom prije islâma?

Odgovor: Da. Nevjerniku koji pređe na islâm i čini dobro bivaju oprošteni svi prethodni grijesi. Nastavi li međutim činiti grijehe nakon prelaska na islâm, polagat će račun i za prethodne i za sadašnje grijehe. Kada on pređe na islâm, Allâh briše njegove grijehe vezane za širk i kufr. Nastavi li međutim činiti grijehe koje je prije činio, to mu neće biti oprošteno – jer on u stvari nije učinio pokajanje za njih.

Pitanje: Zar islâm ne briše sve prethodne grijehe?

Odgovor: Islâm briše sve prethodne grijehe ukoliko ih ne nastavi činiti. To je potvrđeno u hadîthu koji bilježi al-Bukhârî:

مَنْ أَحْسَنَ فِي الإِسْلاَمِ لَمْ يُؤَاخَذْ بِمَا عَمِلَ فِي الْجَاهِلِيَّةِ، وَمَنْ أَسَاءَ فِي الإِسْلاَمِ أُخِذَ بِالأَوَّلِ وَالآخِرِ

“Ko bude činio dobro u islâmu, neće biti kažnjen za ono što je činio u džâhilijjetu. A onaj ko bude činio zlo u islâmu, odgovarat će za sve od početka do kraja.” (al-Bukhârî 6921)

On u stvari nije učinio pokajanje (za grijeh koji nastavlja činiti). Učinio je pokajanje za nevjerstvo, te će mu to biti oprošteno. On međutim nastavlja konzumirati alkohol, tako da taj grijeh ostaje.