Prekidanje posta zbog ispita na univerzitetu

Autor: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor: Madžmû` Fatâwâ wa Maqâlât Mutanawwi`ah (15/249)

Pitanje: Ukoliko univerzitetski ispit bude u Ramadhânu, da li je dozvoljeno prekinuti post – da se može koncentrisati na ispit?

Odgovor: Onome ko je dužan da posti nije dozvoljeno prekinuti post radi ispita. Ispit nije Šerijatski-zasnovano opravdanje. Obavezno je postiti Ramadhân. Ukoliko je teško studirati danju – to se može raditi noću.

Onî koji su odgovorni za organizovanje ispitâ ih trebaju davati drugom prilikom da bi spojili dvije koristi – korist za (mogućnost) posta i korist za mogućnost učenja pred ispit. Autentično se prenosi od Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلم da je rekao:

اللَّهُمَّ مَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَشَقَّ عَلَيْهِمْ فَاشْقُقْ عَلَيْهِ وَمَنْ وَلِيَ مِنْ أَمْرِ أُمَّتِي شَيْئًا فَرَفَقَ بِهِمْ فَارْفُقْ بِهِ

“Allâhu, otežaj onome kome bude povjereno namjesništvo i uprava nad mojim ummetom, pa im bude otežavao – a budi blag prema onome kome bude povjereno namjesništvo i uprava nad mojim ummetom, pa bude blag prema njima.” (Muslim 1828)

Moj savjet odgovornima je da budu blagi prema studentima i studenticama, i da ne daju ispite u Ramadhânu. Neka to učine prije ili poslije. Molimo Allâha da podari uspjeh svima.