Prekidanje namaza zbog smrada susjednog klanjača

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

Pitanje: Ukoliko obavljam namaz sa džematom a osoba do mene smrdi na duhan, da li mi je dozvoljeno promijeniti mjesto nakon početnog takbîra i otići na drugo mjesto ukoliko je taj smrad za mene nepodnošljiv?

Odgovor: Ukoliko čovjek stoji u saffu pored osobe koja smrdi na duhan, ili luk, ili bijeli luk, ili znoj, ili nešto drugo, a to mu smeta do te mjere da nije u stanju na potpun način obavljati namaz – dozvoljeno mu je prekinuti namaz i otići na drugo mjesto.

Nakon što smo objasnili ovaj propis, kažemo svakome ko smrdi da mu nije dozvoljeno doći u džamiju, jer je Allâhov poslanik  to zabranio. On je dakle zabranio dolazak u džamiju svakome ko je jeo luk, bijeli luk, praziluk ili nešto drugo što prouzrokuje smrad i rekao:

لاَ يَقْرَبَنَّ مَسْجِدَنَا

“Neka se ne približava našoj džamiji.” (Abû Dâwûd 3827)

Obavijestio nas je i da to škodi melekima. Ukoliko bi neko ko je jeo luk ili bijeli luk došao u džamiju Allâhovog poslanika , izveli bi ga i otjerali na al-Baqî`. Ovo dokazuje da čovjeku koji svojim smradom škodi klanjačima i melekima nije dozvoljeno doći u džamiju, a ljudi džamije u protivnom imaju pravo da ga izbace.