Pravi muškarac voli žene

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor: Šarh Sahîh al-Bukhârî (2/7-8)

Pitanje: Kako se pobijaju kršćani koji kažu da se višeženstvo Allâhovoga poslanika  zasnivalo na njegovoj strasti?

Odgovor: Strast bez sumnje spada u muškost. Zato je muškarac bez strasti mlitav i trom. To je jedna stvar.

Druga stvar; da je to zaista tako, Allâhov poslanik  bi se ženio djevicama – a ne starijim ženama. Neke su bile stare, među kojima je bila Khadîdžah رَضِيَ اللهُ عَنْهَا – koja je imala četrdeset godina kada se udala za Allâhovoga poslanika . To je starost za ženu, da je Allâh nije ojačao i učinio da rodi njegovu djecu.

Allâhov poslanik ﷺ se oženio samo jednom djevicom, majkom pravovjernih, `Â’išom رَضِيَ اللهُ عَنْهَا. To je učinio zbog jake veze koju je imao sa njenim ocem. Čovjek kojeg je Allâhov poslanik ﷺ najviše volio bio je Abû Bakr – i želio je da se tim brakom veza ojača.

Opšte je poznato da bi Allâhovome poslaniku  bilo vrlo lako ženiti djevice da je to zaista želio. Njegova svrha je međutim bila širenje znanja i Sunneta – i održavanje veza sa svim arapskim plemenima.

Nemojte se čuditi što kršćani ili jevreji ogovaraju Allâhovoga poslanika . Oni ogovaraju Qur’ân i govore da sadrži kontradiktornosti, kao što ogovaraju i islamske propise; od kakve je koristi klanjaču njegovo stajanje, odlazak na Rukû` i padanje na Sudžûd? Postoje oni koji tako govore iako im je poznata istina. Istina je poznata većini njihovih učenih. Allâh je rekao:

الَّذِينَ آتَيْنَاهُمُ الْكِتَابَ يَعْرِفُونَهُ كَمَا يَعْرِفُونَ أَبْنَاءهُمْ وَإِنَّ فَرِيقاً مِّنْهُمْ لَيَكْتُمُونَ الْحَقَّ وَهُمْ يَعْلَمُونَ

“Oni kojima smo dali Knjigu poznaju njega – Poslanika kao što sinove svoje znaju, ali neki od njih doista svjesno istinu prikrivaju” (2:146)

Koga poznaješ bolje od vlastitog sina? Nikoga. Allâh je rekao:

أَبْنَاءهُمْ

“…sinove svoje…” (2:146)

On nije rekao “djecu svoju” jer se zna desiti da se čovjek ne ponosi svojom kćerkom ili da ga nije briga za nju. To međutim nije slučaj sa sinom. Sve sumnje koje dolaze od orijentalista čisto su licemjerstvo. Zbog toga mi se ne dopada da takve knjige kruže među laicima. U redu je međutim da ih čitaju studenti; u redu je da studenti poznaju sumnje i kako se one pobijaju.