Pravi li naziv “Selefija” podjelu među ljudima?

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: Neke daije, Allâh ih uputio, govore da naziv “Selefija” pravi podjelu među ljudima, pa zato čovjek ne treba govoriti da je selefija…

Odgovor: Da, naziv “Selefija” pravi podjelu među ljudima. On razdvaja selefije od novotara i sljedbenika zablude. Sva hvala pripada Allâhu. To je obilježje onih koji slijede Put Selefa:

وَاتَّبَعْتُ مِلَّةَ آبَائِي إِبْرَاهِيمَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ ۚ مَا كَانَ لَنَا أَن نُّشْرِكَ بِاللَّهِ مِن شَيْءٍ ۚ ذَٰلِكَ مِن فَضْلِ اللَّهِ عَلَيْنَا وَعَلَى النَّاسِ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَ النَّاسِ لَا يَشْكُرُونَ

»i ispovijedam vjeru predaka svojih, Ibrâhîma i Ishâqa i Ja`qûba; nama ne priliči da ikoga Allâhu smatramo ravnim. To je Allâhova milost prema nama i ostalim ljudima, ali većina ljudi nije zahvalna.« (12:38)

Slijeđenje Selefa u `Aqîdi i Tawhîdu je čast i to je pohvalno. Mi se time ponosimo i molimo Allâha da nas učini od onih koji slijede Put Selefa i da nas učvrsti na tome.

A ako pravimo podjelu među ljudima, naša namjera nije da ujedinimo ljude (na bilo čemu), nego ih pozivamo na Put Selefa i ispravno vjerovanje. Prihvate li to, sva hvala pripada Allâhu, a ako se žele odvojiti, sami su to izabrali.