Pravedno je da muškarac nasljeđuje dvostruko više od žene

Govornik: `Allâmah Muhammad Amân bin `Alî al-Džâmî (umro 1416)

Izvor: Nidhâm-ul-Usrah fî-Islâm, strana 43-44

Misionari ravnopravnosti su se fokusirali na nasljedstvo žene u islâmu i uspjeli odvesti u zabludu mnoge nemarne muslimanke. To su im prikazali kao da islâm daje prednost muškarcu nad ženom, te da on zbog toga nasljeđuje dvostruko više od žene. Kako to?

Odgovor je da islâm sa potpunim pravom dozvoljava muškarcu da nasljeđuje dvostruko više od žene. To ne znači da je muškarac bolji od žene u svim pitanjima, niti da se status žene omalovažava. Ova podjela je u stvari pravedna i nepristrasna.

Kao što je spomenuto, islâm nalaže muškarcu da izdržava familiju, koja se sastoji od žene, djece – kao i druge rodbine u potrebi. Žena sa druge strane nije dužna izdržavati ni samu sebe. Ona nije dužna izdržavati svoga muža ni u slučaju da je bogatija od njega. A prije nego što se uda, njena familija ju je dužna izdržavati. Pa da li je onda pravedno da žena koju izdržavaju dobije jednak iznos kao muškarac koji je izdržava?

Mislim da će pravedna muslimanka i prije muškarca odgovoriti da to ne bi bilo pravedno – a da je islamska podjela pravedna. Islâm i muškarca i ženu tretira pravedno – a sva hvala pripada Allâhu.