Poželjno je doviti za vladare

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Mnogo se priča o dovama za muslimanske vladare sa minberâ…

Odgovor: Poželjno je doviti za muslimane u cjelini:

وَاسْتَغْفِرْ لِذَنبِكَ وَلِلْمُؤْمِنِينَ وَالْمُؤْمِنَاتِ

“Traži oprosta za svoje grijehe i za vjernike i vjernice!” (47:19)

رَبَّنَا اغْفِرْ لَنَا وَلِإِخْوَانِنَا الَّذِينَ سَبَقُونَا بِالْإِيمَانِ

“Gospodaru naš, oprosti nama i braći našoj koja su nas u vjeri pretekla.” (59:10)

Poželjno je dakle doviti za muslimane u cjelini, a vladari imaju još veće pravo na to – jer je njihova pravednost od koristi i islâmu i muslimanima. Kada se sa minberâ javno dovi za njih, time se pokazuje razlika od Mu`tazilah i Khawâridž – baš kao što se pokazuje razlika od Khawâridž, Râfidhah i Šîja kada se javno dovi za pravovjerne halife. Muslimani ovo rade da bi pokazali da se razlikuju od novotara – i zato što su muslimanski vladari vjernici. Allâh nam je naredio da dovimo za vjernike i za Njegov oprost njima, a vladari imaju veće pravo na to, jer, ukoliko su oni pravedni – dobre su i ostale stvari.

Zašto tebi šteti da Allâh popravi vladare i da ih uputi? Uznemirava li te to? Ali ljudi koji su skrenuli i otišli u zabludu žele da prouzrokuju podjelu. Oni ne žele da vladari budu pravedni. Žele ih eliminisati na bilo koji način, jer njihove želje nisu kao želje muslimana. Molimo Allâha za zdravlje.

Ukoliko je zaista istina da su neki Selefi osuđivali (da se dovi za vladare), pogriješili su. Oni nisu bili bezgriješni. Znali su i pogriješiti. Međutim većina muslimana, a među njima su i imâmi, dovila je za vladare. Imâm Ahmad je čak rekao:

“Kada bih imao samo jednu dovu koja će biti uslišana, uputio bih je za vladara.”

On je to rekao uprkos tome da ga je vladar u njegovo vrijeme mrzio i mučio. I pored toga je rekao:

“Kada bih imao samo jednu dovu koja će biti uslišana, uputio bih je za vladara.”

Ovo je zato što njihova pravednost donosi dobro, ujedinjenje – i otklanjanje zala od muslimana. Nemojte širiti ove stvari. Vi ste studenti. Dužni ste da podučavate ljude Sunnetu i onome što im je od koristi i što je dobro za njih. Nemojte širiti vjerovanje Khawâridž i Mu`tazilah. To nije dozvoljeno.