Potvrđivanje govora obje strane prije prihvatanja proglašavanja osobe novotarom?

Potvrđivanje govora obje strane prije prihvatanja proglašavanja osobe novotarom?

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Pitanje: Da li je dozvoljeno reći da je studentu kada učenjaci pričaju o izvjesnome pojedincu i proglase ga novotarom obavezno potvrditi i sagledati govor obje strane, te da ne treba donositi zaključak i presuditi prije potvrđivanja?

Odgovor: Danas od mnogih čujemo da ovako pričaju. Ukoliko su onî koji pričaju o izvjesnome pojedincu i proglase ga novotarom istinski učenjaci – govor učenjâkâ je obavezno prihvatiti i primijeniti.

Ukoliko želiš znati razlog zašto su ga proglasili novotarom – to je u redu sa tvoje strane. Što se međutim “potvrđivanja” tiče, kako da potvrđuješ učenjake – a i sam tvrdiš da su učenjaci? A što se onoga ko je označen i proglašen novotarom tiče, on nije od značaja ukoliko su se ljudi Sunneta izjasnili o njemu.

Ovo nam nije poznato od naših pravednih Selefa رضي الله عنهم. Gleda se dakle govor učenjâkâ Sunneta; ukoliko se izjasne o izvjesnome pojedincu i proglase ga novotarom – to je obavezno slijediti. Ukoliko međutim želiš znati zašto su ga proglasili novotarom – to je druga stvar. Ukoliko želiš znati njihove dokaze i novotarije koje on posjeduje – to je druga stvar.

U redu je dakle ukoliko želiš znati detalje, ali to ne smije biti na način da sumnjaš u ove učenjake – a ovo je obavezno znati. Što se tiče toga da ovog novotara kojeg su učenjaci proglasili novotarom učiniš jednakim sa učenjacima – ovo je u suprotnosti sa onim na čemu su bili Selefi رحمهم الله تعالى.

Ukoliko se dakle učenjaci Sunneta, koji su poznati po pobožnosti, znanju i povjerljivosti, izjasne o izvjesnome pojedincu – ne treba govoriti da njihov govor treba istražiti i potvrditi.