Potreba za vjerovanjem da je poslanik vidio Džibrîla

Autor: Šams-ud-Dîn bin Qajjim-il-Džawzijjah (umro 751)

Izvor: at-Tibjân fî Aqsâm-il-Qur’ân, strana 78

Allâh تعالى je rekao:

 وَلَقَدْ رَآهُ بِالْأُفُقِ الْمُبِينِ

“on ga je na obzorju jasnom vidio” (81:23)

Allâh govori kako je poslanik صلى الله عليه وسلم vidio Džibrîla. To podrazumijeva da je on melek koji negdje živi i može se vidjeti očima i obuhvatiti pogledom. On nije, kao što govore filozofi i oni koji ih slijepo slijede, samo ime za izvršni intelekt koje se ne može obuhvatiti pogledom. Prema njima je Džibrîl samo mašta u mozgovima, a ne materijalna činjenica. Na taj način su se oni suprotstavili svim poslanicima i njihovim sljedbenicima, i napustili sve religije.

Stoga je važnije potvrditi da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم vidio Džibrîla nego da je vidio svoga Gospodara تعالى. Činjenica da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم vidio Džibrîla je osnova vjere – koja se ne može upotpuniti bez ovoga uvjerenja. Onaj ko to negira je nevjernik u potpunosti.

Što se tiče pitanja da li je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم vidio svoga Gospodara ili ne, najviše što se može reći je da postoje različita mišljenja po pitanju. Postoji saglasnost da onaj ko negira da je on vidio svoga Gospodara nije uznevjerovao. Mnogi ashabi su eksplicitno rekli da on صلى الله عليه وسلم nije vidio svoga Gospodara. `Uthmân bin Sa`îd ad-Dârimî je čak citirao da su ashabi saglasni o tome.

Mi smo u većoj potrebi za potvrđivanjem da je Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم vidio Džibrîla, nego da je vidio svoga Gospodara تعالى. Iako je veće vidjeti Gospodara nego Džibrîla i sve ostale, potvrđivanje poslaništva ne ovisi o tome.