Post žene koja boluje od tromboze

Autor: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (1/115)

Pitanje: Žena boluje od tromboze i doktori su joj zabranili da poste. Koji je propis za to?

Odgovor: Allâh تَعَالَى je rekao:

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِي أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَىٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ ۖ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ ۗ يُرِيدُ اللَّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلَا يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُوا الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُوا اللَّهَ عَلَىٰ مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ

“U Ramadhânu je počelo objavljivanje Qur’âna, koji je putokaz ljudima, jasan dokaz Pravog puta i razlikovanja dobra od zla. Ko od vas u tom mjesecu bude kod kuće, neka posti, a ko bolestan bude ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti. Allâh hoće da vam olakša, a ne da teškoće imate, da određeni broj dana ispunite i da Allâha veličate jer vas je uputio, te da zahvalni budete.” (2:185)

Ukoliko je čovjek hronično bolestan, nahranit’ će siromaha za svaki dan koji ne posti. Hranjenje se izvršava tako što dobije rižu, a ako pored toga dobije još nešto – kao na primjer meso – to je dobro. Drugi način je da ga pozove na ručak ili večeru. To dakle hronični bolesnici trebaju učiniti, a žena iz pitanja je hronični bolesnik – te stoga mora nahraniti siromaha za svaki dan koji ne posti.