Post vozača kamiona

Autor: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (19/141-142)

Pitanje: Kako posti osoba koja je stalno na putu – kao na primjer vozač kamiona?

Odgovor: Allâh تَعَالَى je pojasnio propis o tome i rekao:

وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ

“a ko bolestan bude ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti” (2:185)

Sve dok je vozač kamiona na putu, on može praktikovati sve propise putovanja, kao što su: kraćenje namaza, spajanje namaza, ostavljanje posta u Ramadhânu i trodnevno činjenje masha po čarapama.

Na osnovu toga on može ne postiti ukoliko je uvijek na putu u svome kamionu. Ukoliko ima kuću i familiju kojoj se vraća, on se smatra putnikom kada napusti kuću i familiju. Na osnovu toga on može praktikovati propise putnika. Allâh je pričao bez ograničenja kada je rekao:

وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَىٰ سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ

“a ko bolestan bude ili se na putu zadesi, neka isti broj dana naposti” (2:185)

On dakle nije ograničio ove riječi. Ono što Allâh i Njegov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم spomenu bez ograničenja mora se praktikovati bez ograničenja.

Ukoliko se on pita šta će učiniti kada stalno putuje, ja mu kažem da može postiti Ramadhân kada je kod kuće, a kada nije – on se smatra putnikom i na osnovu toga nije dužan postiti. Pored toga mu mogu reći da je velika prednost to što može postiti tokom blage zime kada su dani kratki – umjesto ljeti, kada je najtoplije. To ti je lakše nego da postiš kada putuješ tokom ovih dugih vrućih dana – a Allâh zna bolje.