Post u zemljama u kojima je neprestano dan ili noć

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Takođe treba napomenuti da post traje od nastupa zore do zalaska sunca:

وَكُلُوا وَاشْرَبُوا حَتَّىٰ يَتَبَيَّنَ لَكُمُ الْخَيْطُ الْأَبْيَضُ مِنَ الْخَيْطِ الْأَسْوَدِ مِنَ الْفَجْرِ ۖ ثُمَّ أَتِمُّوا الصِّيَامَ إِلَى اللَّيْلِ

“jedite i pijte sve dok budete mogli razlikovati bijelu nit od crne niti zore, a potom upotpunite post, do noći” (2:187)

Ovo važi bez obzira da li je dan dug ili kratak; u zemlji u kojoj se tokom dvadeset i četiri sata pojavljuju noć i dan se noću prekida post a danju posti – bez obzira da li je jedno duže od drugoga.

Što se tiče zemalja u kojima se ne pojavljuju noć ili dan, kao što kažu da je slučaj u Skandinavskim zemljama, na dalekome sjeveru, ili na dalekome jugu, gdje je šest mjeseci neprestano dan – oni se trebaju ravnati prema najbližoj zemlji u kojoj se pojavljuju noć i dan, pa neka poste dane prema kojima se ravnaju – a neka prekidaju post u noćima prema kojima se ravnaju.

U svakome slučaju, kada je ova stvar u pitanju, čovjek se treba vraćati i upućivati na učenjake i stručnjake u oblasti vjerskih propisa, a ne na one koji misle da znaju i neuke. Ovo je Allâhova vjera i njome se ne treba igrati. Ukoliko te zadesi problem, vrati se na učenjake – stručnjake za Allâhovu vjeru; oni trebaju razmotriti taj problem. U to se trebaju upuštati neuki, oni koji misle da znaju i njima slični. Allâhovim Šerijatom se ne treba igrati.