Post u visokoj trudnoći prouzrokovao mrtvorođenče

Autor: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (19/157-158)

Pitanje: Žena je postila u osmome mjesecu trudnoće i jednoga toploga dana nije prekinula post. Fetus je jako udarao u stomaku, a nakon sedmice dana izašao je mrtav. Da li je majka nešto dužna učiniti?

Odgovor: Nema sumnje da je ova žena pogriješila kada je postila dok joj je to predstavljalo poteškoće. Ona se suprotstavila stanju koje joj je Allâh dao. Ukoliko je potvrđeno da je fetus umro zbog posta, ona je odgovorna i dužna je otkupiti se oslobađanjem roba. Ukoliko to nije u stanju učiniti, postit’ će dva mjeseca uzastopno – a neće nahraniti siromahe. Ubistvo je nenamjerno, a za namjerno ubistvo nema otkupa. Allâh سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى je rekao:

وَمَن يَقْتُلْ مُؤْمِنًا مُّتَعَمِّدًا فَجَزَاؤُهُ جَهَنَّمُ خَالِدًا فِيهَا وَغَضِبَ اللَّهُ عَلَيْهِ وَلَعَنَهُ وَأَعَدَّ لَهُ عَذَابًا عَظِيمًا

“A ko hotimično ubije vjernika, kazna mu je Džahannam u kojem će vječno ostati. Na njega se Allâh rasrdi i proklete ga, a još mu je i patnju veliku pripremio.” (4:93)

To je njegova kazna. Njemu otkup nije od koristi. Onaj ko nenamjerno ubije vjernika se treba otkupiti.

Ukoliko se uspostavi da je fetus umro zbog njenoga djela, ona je odgovorna i platit’ će krvarinu nasljednicima fetusa i otkupiti se. Krvarina se u ovome slučaju ne plaća za cijeloga čovjeka, nego iznosi desetinu majčine krvarine. Poznato je da krvarina žene iznosi polovinu krvarine muškarca. Ako je krvarina muškarca 100.000 (saudijskih rijâla), krvarina žene iznosi 50.000 – te je na osnovu toga krvarina fetusa 5.000.

Ukoliko međutim nije potvrđeno da je fetus umro zbog posta, ona nije ništa dužna učiniti.