Post samo petkom zbog napaštanja ili ukoliko je petak dan `Arafah ili `šûrâ’

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

Pitanje: Da li je dozvoljeno postiti samo petkom ukoliko se napašta propušteni dan?

Odgovor: Allâhov poslanik je zabranio post samo petkom. Došla mu je jedna od njegovih žena, ili je on došao njoj – i zatekao ju je da posti. Upitao ju je da li je postila prethodni dan, a ona je odgovorila da nije. Zatim ju je upitao namjerava li postiti slijedeći dan, a ona je odgovorila da ne namjerava. Allâhov poslanik  joj je tada rekao da prekine post.

Ukoliko petak međutim bude na primjer dan `Arafah, pa čovjek posti samo taj dan, to je u redu, jer je u tom slučaju postio zato što je bio dan `Arafah – a ne zato što je petak.

Isto važi ukoliko osoba treba napostiti propušteni dan u Ramadhânu, a petak mu je najprikladniji dan za post. U tom slučaju je u redu izdvojiti petak za post, jer ga nije izdvojio zato što je to bio petak – nego zato što je tada imao mogućnost da naposti propušteni dan.

Isto važi ukoliko petak bude dan `šûrâ’; i tom slučaju je dozvoljeno postiti samo petkom, jer je postio zato što je bio dan `šûrâ’ – a ne zato što je petak. Zbog toga je Allâhov poslanik  rekao:

لاَ تَخْتَصُّوا لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ بِقِيَامٍ مِنْ بَيْنِ اللَّيَالِي وَلاَ تَخُصُّوا يَوْمَ الْجُمُعَةِ بِصِيَامٍ مِنْ بَيْنِ الأَيَّامِ إِلاَّ أَنْ يَكُونَ فِي صَوْمٍ يَصُومُهُ أَحَدُكُمْ

“Nemojte noć uoči petka izdvajati noćnim namazima od ostalih noći, niti petak postom od ostalih danâ – osim ako vaš uobičajeni post ne padne petkom.” (Muslim 1144)

On  je dakle naglasio da se to odnosi na izdvajanje petka (za post) ili noći uoči petka (za noćni namaz).