Post muslimanâ u nevjerničkoj zemlji

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor: Madžmû`-ul-Fatâwâ (1/52)

Pitanje: Muslimani koji ne žive u islâmskim zemljama nalaze se u stalnim nesuglasicama među kojima su početak i kraj Ramadhâna i pozicije po pitanju Da`we. Ovo se dešava svake godine, a zasniva se na neznanju, slijeđenju strasti, fanatičnome slijeđenju pravnih škola a ponekad čak i sektaštvu. Ne zanima ih ravnanje prema metodama koje su zasnovane na Šerijatu ili upućivanje na učenjake koji su poznati po razumijevanju i pobožnosti.

Odgovor: Muslimani su dužni biti ujedinjeno društvo i ne razdvajati se u Allâhovoj vjeri. Allâh تَبَارَكَ وَتَعَالَى je rekao:

شَرَعَ لَكُم مِّنَ الدِّينِ مَا وَصَّى بِهِ نُوحًا وَالَّذِي أَوْحَيْنَا إِلَيْكَ وَمَا وَصَّيْنَا بِهِ إِبْرَاهِيمَ وَمُوسَى وَعِيسَى أَنْ أَقِيمُوا الدِّينَ وَلَا تَتَفَرَّقُوا فِيهِ

“On vam propisuje u vjeri isto ono što je naredio Nûhu i ono što objavljujemo tebi, i ono što smo naredili Ibrahimu i Mûsau i `Îsâu: “Pravu vjeru ispovijedajte i u tome se ne podvajajte!”” (42:13)

Naređeno im je da budu ujedinjeni, a zabranjeno da se razdvajaju. Oni trebaju istovremeno postiti i istovremeno završavati sa postom. Oni trebaju slijediti islâmski savjet tamo gdje se nalaze i ne razdvajati se, iako bi počinjali post slijedeći Saudijsku Arabiju ili neku drugu islâmsku zemlju. Oni dakle trebaju slijediti islâmski savjet.