Posao nije opravdan razlog za ostavljanje posta

Govornik: `Allâmah Muhammad bin `Abdil-Wahhâb al-Wasâbî (umro 1436)

Izvor:

Pitanje: Da li je radnicima koji rade teške poslove – kao što su oni koji rade na gradilištima i na putevima – dozvoljeno da ne poste? Oni rade na suncu i imaju duge radne dane, od 06:00 do 21:00.

Odgovor: Čovjeku nije dozvoljeno da ne posti zbog teškoga posla. Težak posao nije Šerijatski validan i potvrđen razlog – suprotno onome što Sajjid as-Sâbiq kaže u “Fiqh-us-Sunnah”. On tu navodi težak posao kao jedan od razlogâ za ostavljanje posta. To međutim nije tačno, a učenjaci među kojima je i Šajkh Muqbil رحمه الله su ga pobili.

Ovaj posao dakle nije kao putovanje. Putniku je dozvoljeno da ne posti. Nije međutim ispravno reći da za radnika važi isti propis. Putnik ima Šerijatski dokaz za ono što radi. To radnik međutim nema i dužan je dakle postiti. Ukoliko bi imao poteškoće, izgubio svijest i bojao se za svoj život – za njega važi isto kao i za sve ostale postače. Postaču koji ne radi se takođe može desiti da ima poteškoće, izgubi svijest i da se boji za svoj život. U tome slučaju će on popiti malo vode ukoliko je žedan i nastaviti da posti ostatak dana – a kasnije će napostiti taj dan.

Ovo se ne odnosi na određene pojedince – razlog što se bilo kome ovo desi je to što nije jeo Suhûr prije posta. Osoba možda nema težak posao, ali mu se ovo desi jer dva dana nije jeo Suhûr.