Pomozite vašoj braći na zapadu da grade džamije Ahl-us-Sunnah

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

 

Pitanje: Koji je vaš savjet onima koji odvraćaju braću od doniranja novca za izgradnju džamija na zapadu, tvrdeći da nas to spriječava od činjenja Hidžre?

Odgovor: Da li će svi muslimani na zapadu učiniti Hidžru? To su vaša braća muslimani koji borave u tim zemljama. Zbog toga je sudjelovanje u izgradnji džamija jedno od najboljih djela, i onaj ko to učini imat će obilnu nagradu, بِإِذْنِ اللهِ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى. Allâhov poslanik  je obećao da će mu biti sagrađena kuća u Džennetu. Ukoliko on preuzme odgovornost da je sam sagradi, ili ima udio u toj zgradi – njegova nagrada neće biti izgubljena:

مَنْ بَنَى مَسْجِدًا لِلَّهِ كَمَفْحَصِ قَطَاةٍ أَوْ أَصْغَرَ بَنَى اللَّهُ لَهُ بَيْتًا فِي الْجَنَّةِ

“Ko Allâhu sagradi džamiju, kao gnijezdo jarebice – ili čak i manju, Allâh će mu sagraditi kuću u Džennetu.” (Ibn Mâdžah 738)

Ko Allâhu dakle sagradi džamiju, On će za njega sagraditi kuću kao prebivalište u Džennetu našega Gospodara, kako je rekao naš Šajkh رَحْمَةُ اللهِ عَلَيْهِ. Tako taj govor iz pitanja nije ispravan. U ovome ima mnogo dobra, pa učestvujte u tome i žurite sa dobrim djelima. Allâhov poslanik  je, zajedno sa ashabima, učestvovao u izgradnji svoje džamije. Njegovi ashabi su, dok su nosili kamenje, govorili: “O Allâhu, nema života osim života na Ahiretu, pa se smiluj Ensarijama i Muhâdžirima”.

Ti trebaš dakle graditi ili učestvovati u izgradnji džamija za tvoju braću muslimane na zapadu, jer svi muslimani nisu u mogućnosti učiniti Hidžru u naše zemlje. Pa ako njihovi sinovi ili neki od njih dođu u naše zemlje da studiraju, oni će im se vratiti – a ove džamije će biti tu za njih. Zato nemoj odgađati izgradnju ovih džamija, ukoliko si to u stanju.

Pitanje: Da li ovo važi i ukoliko su oni koji grade džamije na primjer al-Ikhwân al-Muslimûn?

Odgovor: Ne, to ne važi kada su u pitanju sljedbenici novotarija. Oni slijede svoj put. Ti i tvoja braća gradite masdžid za ljude Islâma, Ahl-us-Sunnah. Nemojte pomagati sljedbenike novotarija tako što ćete njima nalaziti prebivališta. Što se tiče sljedbenikâ novotarija, njihove džamije su kao džamije munâfiqâ; one ljudima Islâma nanose štetu. Ti trebaš graditi džamiju koja je na Sunnetu; u kojoj ljudi pozivaju na Sunnah i podučavaju ljude Sunnetu. Ovakva džamija je prikladna za tvoje učešće u njenoj izgradnji.