Pohvala al-Albânijevog odgovora o vladarima koji ne sude po Allâhovom zakonu

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz (umro 1420)

Izvor: Fitnat-ut-Takfîr, strana 54-55

Čuo sam koristan odgovor koji je uvaženi Šajkh Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî وَفَّقَهُ اللهُ dao u časopisu “al-Muslimûn” na pitanje o Takfîru onoga koji ne sudi po onome što je Allâh objavio.

Mislim da je to bio vrijedan govor u kojem je govorio u skladu sa istinom i slijedio put vjernika. Pojasnio je da nijednom čovjeku nije dozvoljeno činiti Takfîr na onoga ko ne sudi po onome što je Allâh objavio ukoliko ne zna da li on to u sebi smatra dozvoljenim ili ne. Pri tome je argumentirao riječima Ibn `Abbâsa رَضِيَ اللهُ عَنْهُمَا i drugih Selefa. Nema sumnje da je ispravno ono što je odgovorio u skladu sa objašnjenjem Allâhovih تَعَالَى riječi:

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْكَافِرُونَ

“A oni što ne sude prema onom što je Allâh objavio, oni su baš nevjernici.” (5:44)

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

“Oni koji ne sude prema onome što je Allâh objavio baš su zulumćari.” (5:45)

وَمَن لَّمْ يَحْكُم بِمَا أَنزَلَ اللّهُ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الْفَاسِقُونَ

“Oni koji nisu sudili prema onome što je Allâh objavio – baš su prema Allahu buntovni.” (5:47)

Pojasnio je da se nevjerstvo dijeli na veće i manje nevjerstvo, kao što se zulum dijeli na veći i manji zulum – i kao što se prkosni grijesi dijele na veće i manje. Onaj ko smatra da je dozvoljeno suditi nečim drugim mimo onoga što je Allâh objavio, činiti zinaluk, uzimati kamatu ili neku drugu zabranu o kojoj nema različitih mišljenja – upao je u veće nevjerstvo i veći zulum i prkosni grijeh. A onaj ko upadne u to ne smatrajući to dozvoljenim je upao u manje nevjerstvo i manji zulum i prkosni grijeh.