Podne nakon slušanja khutbe preko televizije

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Mi petkom sjednemo i slušamo khutbu iz Harama u Makki ili Madîni – zavisno od toga koju khutbu televizija prenosi. Nakon khutbe klanjamo Podne. Da li je to ispravno i da li smo se dužni pridržavati pravila khutbe?

Odgovor: Kao prvo, gdje ste vi? Moramo to pitati; da li ste na primjer u Makki – ili u blizini masdžida u kojem se klanja Džuma? U tome slučaju im nije dozvoljeno klanjati Podne, nego moraju klanjati Džumu – čak i u slučaju da su putnici. Ukoliko se nalaze u nekome mjestu, obavezno im je prisustvovati Džumi sa narodom.

Ukoliko se međutim nalaze na periferiji gdje se ne klanja Džuma, pa poslušaju khutbu i nakon toga klanjaju Podne – to je u redu. Nije im obavezno slušati tu khutbu (preko televizije) i dozvoljeno im je pričati iako imam drži khutbu – jer to nije njihov imam kojega im je obavezno slušati.

Na osnovu ovoga kažem da, ukoliko se čovjek nalazi u naseljenome mjestu u kojem se Džuma klanja u više masdžida, a on čuje khutbu iz masdžida u kojem ne namjerava klanjati nego namjerava klanjati u drugom – u tome slučaju mu nije zabranjen govor niti kupoprodaja, jer taj khatîb nije khatîb iza kojega namjerava klanjati. Ukoliko međutim čuje khatîba iza kojega namjerava klanjati, u tome slučaju mu je obavezno šutjeti i ostaviti kupoprodaju – i u slučaju da još nije stigao u masdžid.

Pitanje: A ukoliko je pitalac žena?

Odgovor: Ukoliko je pitalac žena, ženama nije obavezno klanjati Džumu – bez obzira da li se nalaze u naseljenome mjestu ili van njega.