Pobijanje sumnje da učenjaci ne poznaju današnja zbivanja

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî

Izvor:

Pitalac: U vezi sa onim što ste spomenuli;

فَاسْأَلُوا أَهْلَ الذِّكْرِ إِنْ كُنْتُمْ لَا تَعْلَمُون

“Pitajte sljedbenike Knjige ako ne znate.” (16:43)

postoje sumnje sa kojima dolazi izvjesna omladina. Kada im se spomenu Šajkh al-Albânî, Šajkh `Abdul-`Azîz bin Bâz ili drugi, njihov odgovor je da Šajkh al-Albânî i Šajkh `Abdul-`Azîz bin Bâz imaju razumijevanje o pitanjima Fiqha, Hadîtha i sličnih stvari, ali nemaju iskustva kada je u pitanju Džihâd i borba – pa zbog toga te stvari trebamo uzimati od onih koji su na prvim linijama i koji poznaju te stvari.

al-Albânî: Tačno je da al-Albânî i Ibn Bâz ne znaju nositi oružje, ali da li to znači da ne znaju propise Džihâda? Kakav je smisao ovoga govora? Šajtân se poigrava sa njima i uljepšava im njihove presude koje su u suprotnosti sa Qur’ânom i Sunnetom.

Pitalac: Druga stvar koju oni govore je da Šajkh al-Albânî i Šajkh Ibn Bâz ne poznaju današnja zbivanja. Oni kažu: “Mi smo na zemlji i vidimo šta se događa dok Šajkh al-Albânî ocjenjuje knjige”.

al-Albânî: U redu. Dajte mi onda današnje zbivanje i dajte mi Šerijatski propis za njega. Dajte, pa da vidimo. Mi vam kažemo: Vi možda poznajete realnost toga zbivanja, ali realnost vam ne daje propis za njega. Propis se uzima iz Allâhove Knjige i Hadîtha Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم.

سُبْحَانَ اللَهِ; ova tvrdoglavost je vrlo čudna. Kada muslimani iz svih zemalja svijeta postavljaju pitanja učenjacima, pojave se i pitanja o stvarima koje su se desile. Da li učenjak poznaje realnost tih stvari? On ne poznaje realnost tih stvari, ali mu pitalac koji traži propis opiše kako su se one desile. Zašto pitalac sam ne zaključi propis na osnovu realnosti? Zašto pita učenjaka?

Zato što zna da – svidjelo se to nekome ili ne – učenjak ne poznaje to dešavanje ali zna propis za to dešavanje.

Nevjerovatno je da oni opravdavaju svoje presude koje su zasnovane na neznanju o Knjizi i Sunnah time što su više upoznati sa realnošću toga dešavanja od te i te osobe. Da vas Allâh nagradi za vaše poznavanje toga dešavanja, ali to poznavanje vam ne daje propis za to dešavanje. Neophodno vam je pitati učenjake, kao što stoji u Časnome Qur’ânu.

U vezi sa bilo kojim pitanjem koje se postavi učenjaku – nije neophodno da je on upoznat sa njegovome realnošću. Sama ova izjava je dovoljna da pokaže zabludu ovih ljudi, koji su prevareni boljim poznavanjem sadašnjih zbivanja od učenjâkâ.

O moj brate, svako ko ima problem – a oni se ne mogu nabrojati – je više upoznat o tome problemu od učenjaka kojega pita za propis. Uprkos tome, on ne može doći do propisa osim tako što će pitati učenjaka. Tako mi navedeni âjah (16:43) koristimo kao dokaz protiv njih.

Sada su osnovane neke džihâdske grupe, i šta žele? Žele da se bore na Allâhovome putu. U redu, zar učenjaci ne znaju propise za ovaj Džihâd, i da li je moguć ili ne, i da li se prvo neophodno pripremiti za njega, pogotovo kada je u pitanju duhovno pripremanje koje često spominjemo?

سُبْحَانَ اللَهِ

اللَّهُ الْمُسْتَعَانُ