Pacijent u bolnici preko dvije godine obavlja namaz bez abdesta

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Moj otac preko dvije godine leži u bolnici. Nije se u stanju pomjerati niti abdestiti. Kada mu kažemo da je nastupilo vrijeme za namaz, on razumije šta smo mu rekli – ali se ne abdesti i obavlja namaz u krevetu.

Odgovor: On obavlja namaz onako kako je to u stanju, zasnovano na riječima Allâhovog poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:

صَلِّ قَائِمًا فَإِنْ لَمْ تَسْتَطِعْ فَقَاعِدًا فَإِنْ لَمْ تَسْتَطِعْ فَعَلَى جَنْبٍ

“(Bolesnik) klanja stojeći. Ukoliko to nije u stanju, klanjat će sjedeći. Ukoliko ni to nije u stanju, klanjat će na boku, a ukoliko ni to nije u stanju – klanjat će ležeći sa nogama okrenutim prema Qibli.” (at-Tirmidhî 372)

On dakle obavlja namaz onako kako je to u stanju. Ukoliko međutim nije u stanju koristiti vodu – kao što je to pitalac naveo – u tome slučaju mu treba donijeti čistu zemlju kojom će učiniti Tajammum.

Kao što nam je poznato, ministarstvo zdravstva je bolesnicima učinilo dostupnim spužve sa prašinom – po kojima oni udaraju i tom prašinom čine Tajammum.

On ne treba ostavljati Tajammum; ukoliko ga sam nije u stanju učiniti, to za njega treba učiniti neko drugi – tako što će udariti po prašnjavoj spužvi i zatim mu potrati lice i ruke.