Ovo je dovoljno za vjerovanje u Qadr

Autor: `Allâmah Muhammad Amân bin `Alî al-Džâmî

Izvor: Šarh Thalâthat-il-Usûl, strana 91-92

Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلم je rekao (kada mu je postavljeno pitanje šta je Îmân):

أَنْ تُؤْمِنَ بِاللَّهِ وَمَلاَئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ الآخِرِ وَتُؤْمِنَ بِالْقَدَرِ خَيْرِهِ وَشَرِّهِ

“To je da vjeruješ u Allâha, Njegove meleke, Knjige, poslanike, Sudnji Dan i Qadr (određenje), bilo ono dobro ili loše”.

(Muslim 8, at-Tirmidhî 2610, an-Nasâ’î 4990, Abû Dâwûd 4695, Ibn Mâdžah 63, i Ahmad 1/27)

To znači da se ono što Allâh hoće dešava, a ono što On neće se ne dešava. Ono što je Allâh odlučio da će te pogoditi te neće promašiti. Ono što je Allâh odlučio da će te promašiti te neće pogoditi. Trebaš vjerovati da ono što Allâh hoće bude, a ono što Allâh neće ne bude. Ovo je dovoljno za vjerovanje u Qadr. Nemoj dublje ulaziti u ovo. Ova tema je opasna. Zbog toga je `Alî bin Abî Tâlib رضي الله عنه rekao:

“Qadr je Allâhova tajna. Zato je nemojte pokušavati otkriti”.

To znači da nemaš pravo pitati zašto Gospodar radi to i to. Zašto je On stvorio to i to? Zašto je On dao život tome i tome? Zašto je On prouzrokovao da to i to umre? Zašto je neko bogat a neko siromašan? Zašto je ta i ta osoba postala bolesna? Ovo je istraživanje Allâhovih tajni. To je tajna koju ti nećeš shvatiti. Allâh se ne ispituje za ono što radi. Na isti način nije dozvoljeno pitati o kakvoći Njegovih imena i svojstava. Kakav je Allâh? Kakav je Njegov sluh? Kakav je Njegov vid? Kakvo je Njegovo uzdizanje? Kakav je Njegov dolazak? I tako dalje. Nije dozvoljeno ispitivati Qadr.

Obrati pažnju na ovo! Mnogi griješe u ovoj temi. Dovoljno je laicima i učenjacima da vjeruju da se ništa ne dešava u Allâhovome gospodarstvu osim onoga što On želi da se desi i da je Allâh oduvijek sve znao i to zapisao. Sve odluke su poznate i zapisane. Nakon toga Allâh odlučuje ono što On zna i ono što je On zapisao, a mi živimo prema ovome određenju i odluci.