Ostavljanje `ibâdeta iz straha od kritike ili ismijavanja ljudi

Govornik: Šajkh `Ubajd bin `Abdillâh al-Džâbirî

Izvor:

 

Pitanje: Da li je ostavljanje `ibâdeta zbog ljudi, kao na primjer dove, širk?

Odgovor: Ovo je vrsta zabranjenoga straha. Zbog toga, ukoliko kreneš da činiš neki `ibâdah, ne prekidaj ga! Učenjaci kažu da je ovo manji širk. Što se dakle tiče ostavljanja `ibâdeta iz straha da će ga ljudi kritikovati ili ismijavati, učenjaci kažu da je ovo manji širk. Pa ako započneš sa nekim `ibâdetom, upotpuni ga.

Možeš ga, međutim, malo odgoditi, kao u slučaju da ti na primjer dođu gosti, a ti želiš da obaviš dva rekata Duhâ namaza. U ovome slučaju primi goste, pripremi za njih ono što se gostima priprema, a zatim obavi Duhâ namaz, tamo gdje su oni, ili na drugome mjestu – nema problema.

Takođe, ukoliko ostaviš dobrovoljni `ibâdah (nawâfil), zbog toga što si zauzet zbog gostiju, a ne iz straha prema njima, ovo je u redu. Sa ovim se može reći da ostavljanje `ibâdeta – a ovdje se misli na dobrovoljni `ibâdah, kao dva Rekata Duhâ namaza ili učenje Qur’âna (u određenoj mjeri koju običavaš proučiti) – mogu biti slijedeće dvije situacije:

Prva: Da on to ostavlja iz straha prema ljudima, što znači da se boji njihove kritike i ismijavanja. Ovo nije dozvoljeno! Ovo je zabranjeno, kao što smo spomenuli.

Druga: Da on to ostavlja da bi ih mogao primiti (goste), i da im pripremi ono što se za njih priprema, da bi nakon toga nastavio sa ovim `ibâdetom, čak i ukoliko bi ga odgodio dok oni ne odu. Ovo je, إِنْ شَاءَ اللهُ, u redu, jer neki `ibâdeti nemaju određeno vrijeme kada se moraju izvršiti – kao što je slučaj sa učenjem Qur’âna. Sa druge strane, dva rekata Duhâ namaza imaju određeno vrijeme kada se obavljaju, pa ako ne voliš da ih propuštaš, pripremi za goste ono što se za njih priprema kada ti uđu u kuću, a zatim klanjaj dva rekata Duhâ namaza. Ovo je, إِنْ شَاءَ اللهُ, u redu. U redu je, إِنْ شَاءَ اللهُ, i da ne obaviš Duhâ namaz, ukoliko je razlog zauzetost sa gostima, a ne strah prema njima.