Ostani u Saudijskoj Arabiji

Ostani u Saudijskoj Arabiji

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Ja sam mladić i želim radi turizma putovati u neku od islâmskih država. Sa sobom takođe želim povesti moju suprugu. Poznato je da će mi vlasti radi pasoša tražiti njenu sliku. Da li mi je to dozvoljeno? 

Odgovor: Da ga Allâh nagradi lijepom nagradom. Dužnost mi je da ga posavjetujem u skladu sa onim čime Allâhu ispovjedam moju vjeru. Neka ne putuje ni u kakvu drugu zemlju, ni u muslimansku niti na zapad ili istok. Neka ostane u svojoj zemlji jer je to sigurnije i za njegovu vjeru i za njegovu porodicu. Ne igra ulogu da li će ga to koštati više ili manje – bitno je da on ostane u svojoj zemlji, kao u ovoj zemlji (Saudijskoj Arabiji) koja je, hvala Allâhu, sigurna. Ovdje on čuva svoju vjeru i svoju porodicu. Ako bi otputovao u inostranstvo – vidio bi otvorene grijehe u javnosti, u trgovinama. Žene se odijevaju privlačno, te postoje i mnoge druge stvari koje ovom prilikom ne želim spominjati. 

Moj savjet pitaocu je dakle ono što sam rekao da mu je dužnost – a neka njega Allâh nagradi lijepom nagradom. Nadam se da će on to od mene prihvatiti i da neće putovati u inostranstvo. U tome slučaju bi se samo izložio trošku, izgubio vrijeme i upao u samo Allâh zna kakve stvari.

A reći ću vam sada i nešto što vam je dobro poznato. Sve ono što ste vidjeli u vašem djetinjstvu – zar nije kao da to i sada gledate? Ono što djeca vide u svojoj mladosti se usadi u njih i ostane u njima sve dok ne susretnu Allâha عز وجل. Čovjeku je obavezno da se o svojoj porodici brine na najbolji način, a u našoj zemlji الحمد لله, kako sam čuo, ima lijepih atrakcija i prirodnih mjestâ koja su dovoljna da se ne mora putovati u inostranstvo.