Osoba želi platiti Zakât-ul-Fitr za svoga brata

Osoba želi platiti Zakât-ul-Fitr za svoga brata

Govornik: Imâm `Abdul-`Azîz bin `Abdillâh bin Bâz

Izvor: 

Pitanje: Imam starijega brata koji živi u Jemenu. On želi platiti Zakât-ul-Fitr za mene i moju familiju u ar-Rijâdhu. Da li je ovo ispravno?

Odgovor: Ukoliko je vaše stanje isto i ukoliko ste zajednički vlasnici imovine, u redu je da on plati za tebe i tvoju familiju tamo gdje živi – ali je međutim ispravnije, bolje i sigurnije da ti platiš za tvoju familiju i tvoju ženu koji žive sa tobom tamo gdje se nalaziš.

Mnogi učenjaci kažu da je obavezno platiti Zakât-ul-Fitr za sebe i svoju familiju tamo gdje živiš. To je lijepo tretiranje siromahâ u zemlji i pomoć njima, tako da ne moraju prositi – nego vrijeme mogu provesti kao i njihova braća i dočekati Bajram uz radost i sreću umjesto da prose od ljudi.

Stoga je bolje, sigurnije i prikladnije da Zakât-ul-Fitr za tebe i tvoju familiju platiš tamo gdje živiš. Ukoliko mu međutim daš dozvolu pa on plati Zakât-ul-Fitr za tebe, ili ukoliko ste zajednički vlasnici imovine – to je ispravno i validno. Bolje je međutim da ti za tebe i tvoju familiju platiš tamo gdje živiš, bez obzira da li ste zajednički vlasnici imovine ili ne.