Opis osobe sa dva lica

Autor: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor: Šarh-ul-Kabâ’ir, strana 392

Osoba sa dva lica je kao kameleon među ljudima. Na jednome sijelu govori ono što godi ljudima koji su tu prisutni. Onda ode na drugo sijelo, hvali te ljude, govori ono što njima godi – a priča loše o prvoj grupi.

On pokazuje jedno lice jednoj grupi ljudi, a drugo lice drugoj. Ovo je licemjerstvo, وَ الْعِيَاذُ بِاللهِ. Ovo je takođe zabranjeno laskanje. On ide ljudima koji čine zla djela i daje indikaciju da je zadovoljan njima. Nalazi im opravdanja i pokazuje im veselo lice. Isto to radi i kada je sa ljudima istine.

Zbog ovoga se on nalazi pod velikom prijetnjom. Allâh تَعَالَى je opisao ove ljude kada je rekao:

مُذَبْذَبِينَ بَيْنَ ذَٰلِكَ لَا إِلَىٰ هَٰؤُلَاءِ وَلَا إِلَىٰ هَٰؤُلَاءِ

“Kolebaju se između toga, niti su sa ovima niti sa onima.” (4:143)

U drugome âjetu On تَعَالَى je rekao:

وَإِذَا لَقُوا الَّذِينَ آمَنُوا قَالُوا آمَنَّا وَإِذَا خَلَوْا إِلَىٰ شَيَاطِينِهِمْ قَالُوا إِنَّا مَعَكُمْ إِنَّمَا نَحْنُ مُسْتَهْزِئُونَ

“Kada susretnu one koji vjeruju, oni govore: “Vjerujemo!”, a čim ostanu nasamo, sa šajtânima svojim, govore: “Mi smo s vama. Mi se samo rugamo.” (2:14)

Što se muslimana tiče, on govori istinu, ne ponaša se kao kameleon – i ne radi stvari zbog ljudi. Sa svakim se ponaša onako kako to naređuje islâm.

On se drži bogobojaznosti i istine pod svim okolnostima, na svim sijelima – i u svim situacijama. On ne traži zadovoljstvo ljudi.