Opis Džanâze namaza

Opis Džanâze namaza

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn

Izvor:

Pitanje: Koji je opis Džanâze namaza onako kako je to prenešeno od poslanika صلى الله عليه وسلم u vezi sa Takbîrom i podizanjem ruku?

Odgovor: Sva hvala pripada Allâhu, Gospodaru svjetova. Neka je salavat i Salâm na našega poslanika Muhammada, njegovu familiju i ashabe, i sve one koji ih istinski slijede do Sudnjega Dana.

Kao prvo se onaj ko klanja (predvodi namaz) približi mrtvoj osobi. Ukoliko je mrtva osoba muškarac on će stajati kod njegove glave, a ukoliko je mrtva osoba žensko on će stajati kod njene sredine. Zatim on učini Takbîr podižući svoje ruke.

Zatim kaže

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الشَّيْطَانِ الرَّجِيمِ

“Utječem se Allâhu od prokletoga Šajtâna”

i prouči sûru al-Fâtihah. Zatim učini Takbîr podižući svoje ruke i prouči salawât na poslanika صلى الله عليه وسلم:

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ، كَمَا صَلَّيْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيم، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ، اللَّهُمَّ بَارِكَ عَلَى مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلَى إِبْرَاهِيمَ وَعَلَى آلِ إِبْرَاهِيمَ، إِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

“Allâhu, podari svoj salavat Muhammadu i porodici Muhammadovoj, kao što si podario Ibrâhîmu i porodici Ibrâhâmovoj, Ti si, uistinu, Hvaljeni i Slavljeni. Allâhu, podari berićet Muhammadu i porodici Muhammadovoj, kao što si podario Ibrâhîmu i porodici Ibrâhîmovoj, Ti si, uistinu, Hvaljeni i Slavljeni.”

Zatim učini Takbîr podižući svoje ruke. Zatim uči dovu:

اللهم اغفر لحينا وميتنا وشاهدنا وغائبنا وصغيرنا وكبيرنا وذكرنا وأنثانا إنك تعلم منقلبنا ومثوانا اللهم من أحييته منا فأحيه على الإسلام، ومن أمته منا فأمته على الإيمان

“Allâhu, oprosti našim živima i mrtvima, prisutnima i odsutnima, malima i odraslima, muškima i ženskima. Ti uistinu znaš naše prebivalište i naše zadnje odredište. Allâhu, učini da onaj koga poživiš među nama živi u Islâmu, a onoga koga od nas usmrtiš – usmrti ga na Îmânu.”

Ovo je generalna dova koja se uči i za male i za odrasle.

 اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِّعْ مُدْخَلَهُ وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالثَّلْجِ وَالْبَرَدِ وَنَقِّهِ مِنَ الذنوب كَمَا يُنَقَّى الثَّوْبُ الأَبْيَضُ مِنَ الدَّنَسِ اللهم ابدله دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ وَأَهْلا خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ اللهم افسح له في قبره ونور له فيه

“Allâhu, oprosti mu i smiluj mu se, grijehe mu pobriši i sačuvaj ga, počasnim ga mjestom blagodari i širokim učini ulazak u qabur, očisti ga vodom, snijegom i gradom, očisti ga od grijeha kao što bijelu odjeću čistiš od prljavštine. Allâhu, zamijeni mu kuću boljom od njegove dunjalučke, familiju boljom od njegove dunjalučke i suprugu boljom od njegove dunjalučke. Raširi i osvijetli nûrom njegov qabur.”

Ovo je za odrasle.

Što se malih tiče, nakon generalne dove će reći:

اللَّهُمَّ اجْعَلْهُ فَرَطَاً لِوَالِدَيْهِ وَذُخْراً وشَفِيعاً مُجَاباً اللَّهُمَّ ثَقِّلْ بِهِ مَوَازِيْنَهُمَا وأعْظِمْ بهِ أُجُورَهُمَا وألْحِقْهُ بِصَالِحِ سلف الـمُؤْمِنينَ واجْعَلْهُ فِي كَفَالَةِ إِبْرَاهِيمَ

“Allâhu, učini da ovo dijete bude od pomoći roditeljima kad im bude najviše trebalo, razlogom zbog kojega će dobiti nagradu, njihovim zagovornikom od kojeg će se zagovorništvo primiti. Allâhu, učini da zbog njega vaga roditeljâ bude teška, povećaj im zbog njega nagradu, sastavi ga sa dobrim vjernicima koji su nas pretekli, učini ga da bude u okrilju Ibrahimovom.”

Zatim učini četvrti Takbîr podižući svoje ruke.

Neki učenjaci su rekli da je nakon toga dozvoljeno reći:

رَبَّنَا آتِنَا فِي الدُّنْيَا حَسَنَةً وَفِي الْآخِرَةِ حَسَنَةً وَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

“Gospodaru naš, daj nam dobro i na ovome i na drugome svijetu i sačuvaj nas od kazne paklene.” (2:201)

a neki učenjaci su rekli da je dozvoljeno reći:

اللهم لا تحرمنا اجره ولا تفتنا بعده واغفر لنا وله

“Allâhu, nemoj nam uskratiti njegovu nagradu, nemoj nas iskušati nakon njega i oprosti nama i njemu.”

 dok neki učenjaci dozvoljavaju da se ne govori ništa nego da se učini Takbîr i nakratko mirno stoji a zatim preda jedan Salâm na desnu stranu.

Ukoliko je on učinio pet Takbîra to je u redu, jer je to autentično prenešeno od poslanika صلى الله عليه وسلم. Neki učenjaci su dodali da nema smetnje ni učiniti šest ili sedam Takbîrâ.

 Ukoliko je neka stvar autentično potvrđena u Sunnah, u tome slučaju je ta stvar ispravna, a ukoliko nije autentično potvrđena u Sunnah ona je ograničena na ono što je potvrđeno i to je ispravan način.