Opasnosti Isbâla

Govornik: `Allâmah Zajd bin Muhammad bin Hâdi al-Madkhalî

Izvor: 

 

Pitanje: Koji je propis za podizanje ili utrpavanje pantalona u namazu, ukoliko one padaju ispod članakâ?

Odgovor: To je obavezno. Ukoliko pantalone, ili neka druga odjeća kao Izâr padaju ispod članakâ – čovjek upada u veliki grijeh, a ovo nije specifično za namaz nego je generalno i važi i za sva druga vremena. Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je rekao:

لاَ يَنْظُرُ اللَّهُ إِلَى مَنْ جَرَّ ثَوْبَهُ خُيَلاَءَ

“Allâh neće pogledati onoga ko iz gordosti vuče svoju odjeću.” (al-Bukhârî 5783)

Ukoliko se osoba pokuša opravdati time da to ne radi iz gordosti nego iz navike, navedite mu kao dokaz drugi hadîth – da je Allâhov poslanik صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم rekao:

مَا أَسْفَلَ مِنَ الْكَعْبَيْنِ مِنَ الإِزَارِ فَفِي النَّارِ

“Ono što je ispod članaka, dio Izâra (ili dio tijela ispod njih) će biti u Vatri.” (al-Bukhârî 5787)

On صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم dakle nije rekao iz gordosti, niti je to ograničio na određeno stanje ili svojstvo. 

Onaj ko vuče svoju odjeću ima dakle dvije žestoke kazne, od kojih je jedna žešća od druge – ali su obje međutim žestoke. Onoga ko svoju odjeću vuče iz gordosti i oholosti Allâh neće pogledati na Sudnjem Danu, da bi ga ponizio i kaznio jer je bio ohol i nadmetao se sa Allâhom u svojstvu na koje stvorenje nema pravo – nego samo Stvoritelj. Allâh عَزَّ وَجَلَّ je rekao u hadîthu Qudsî:

الْكِبْرِيَاءُ رِدَائِي، وَالْعَظَمَةُ إِزَارِي، فَمَنْ نَازَعَنِي وَاحِدًا مِنْهُمَا، قَذَفْتُهُ فِي النَّارِ

“Oholost je Moj ogrtač a veličanstvenost je Moj Izâr, pa ko Mi se u te dvije stvari usprotivi i sebi ih pokuša prisvojiti, u Džahannam ću ga uvesti.”

Allâh عَزَّ وَجَلَّ je Sebi dao ime المتكبر (Gordi), i On je dostojan toga imena, kao što se spominje u sûri al-Hašr:

هُوَ اللَّهُ الَّذِي لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْمَلِكُ الْقُدُّوسُ السَّلَامُ الْمُؤْمِنُ الْمُهَيْمِنُ الْعَزِيزُ الْجَبَّارُ الْمُتَكَبِّرُ ۚ سُبْحَانَ اللَّهِ عَمَّا يُشْرِكُونَ

“On je Allâh, osim Kojega nema drugoga boga, Vladar, Blagoslovljeni i Štovani, Savršeni – Onaj Koji je bez nedostataka, Onaj Koji pruža sigurnost, Onaj Koji nad svim bdi, Silni, Uzvišeni, Gordi. Slavljen i Uzvišen je Allâh od onoga što mu pridružuju!” (59:23)

Što se stvorenja tiče, nije mu dozvoljeno sebi pripisivati gordost, oholost ili veličanstvenost, nego je on slab od početka do kraja i između toga.

Ukoliko bi dakle bilo rečeno “Moja namjera nije gordost, nego je ovo samo navika ljudi” – postoji dakle drugi hadîth,

مَا أَسْفَلَ مِنَ الْكَعْبَيْنِ مِنَ الإِزَارِ فَفِي النَّارِ

“Ono što je ispod članaka, dio Izâra (ili dio tijela ispod njih) će biti u Vatri.” (al-Bukhâri 5787) [dakle osoba koja to čini]

koji dokazuje da je to zločin i veliki grijeh – pa je osoba koja i pored toga to čini ne obazirući se na ovu žestoku prijetnju idiot. On je uzrok svoje vlastite propasti i žestoke kazne koju duša ne može podnijeti a od koje se tijelo ne može zaštititi – a to je Vatra.