Opasnost preziranja višeženstva

Govornik: Imâm Muhammad Nâsir-ud-Dîn al-Albânî (umro 1420)

Izvor:

 

 

Protivljenje poligamiji od strane muslimanskih djevojaka je vrlo opasna ideja koja je u suprotnosti sa islamskim Šerijatom. One moraju ostaviti po strani lične hirove i podvrgnuti se islamskom Šerijatu. Ne učine li to, nisu istinske i pravedne muslimanke, ma koliko tvrdile da su predane vjeri, jer preziru ovaj šerijatski propis kada se suoče sa njim, a Allâh عَزَّ وَ جَلَّ je rekao u Časnom Qur’ânu:

فَلَا وَرَبِّكَ لَا يُؤْمِنُونَ حَتَّىٰ يُحَكِّمُوكَ فِيمَا شَجَرَ بَيْنَهُمْ ثُمَّ لَا يَجِدُوا فِي أَنفُسِهِمْ حَرَجًا مِّمَّا قَضَيْتَ وَيُسَلِّمُوا تَسْلِيمًا

»I, tako Mi Gospodara tvoga, oni neće vjerovati dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate, a potom u dušama svojim tegobe ne osjete za ono što si odredio i sasvim se ne predaju!« (4:65)

Stoga savjetujemo mladim ženama da se oslobode ovih misli da je poligamija dozvoljena samo u nuždi. To je dozvoljeno i bez nužde i to je bolje za muslimansku omladinu – čak i u slučaju da se žene sa više žena iz strasti. Bolje mu je zadovoljiti strast dozvoljenom drugom ženom nego da to čini na zabranjen način sa djevojkama i ljubavnicama.