Onî koji pričaju protiv vladarâ su Khawâridž

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: U zadnje vrijeme se mnogo priča o državi i njenim greškama. Da li ove ljude treba osuditi?

Odgovor: To je praksa Khawâridž. Postoji sekta koja se zove Khawâridž. Oni kritikuju vladare na sjedenjima i javno. To nije dozvoljeno.

Ukoliko imaš izvjesno mišljenje o vladarima, možeš im ga prenijeti usmeno, pismeno, ili preko poslanika. Ukoliko to nisi u stanju – ne snosiš krivicu za to. O tome međutim trebaš šutjeti i to ne trebaš širiti među ljudima. To sadrži mnoge štete; vladari se ponižavaju a ljudi se podstiču na pobunu i nepokornost njima.

To je dakle praksa Khawâridž, a Khawâridž su zabludjela sekta. Ukoliko oni javno ispoljavaju svoje zlo, protiv njih se treba boriti – kao što su se ashabi borili protiv njih da bi otklonili njihovo zlo. Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ je naredio da se oni ubijaju – da bi se otklonilo njihovo zlo. Tako dakle prema njima treba postupati ukoliko oni javno ispoljavaju svoje zlo. Treba ih osuditi, a ukoliko se ne potčine obavezna je borba protiv njih – tako da ne šire haos i strah među ljudima i da ne otvaraju put neprijateljima vladara.