Onî koji pobijaju novotare su milostiviji prema njima od njihovih roditelja

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdî al-Madkhalî

Izvor:

Iz ovoga je poznato da ovi pobožnjaci i onî sa jako malim znanjem i razumijevanjem vjere ne mogu raspoznati šta je dozvoljeno a šta nije (u vezi sa razlikom između savjetovanja i osuđivanja). Kada je Jûsuf bin Asbât رحمه الله تعالى pričao o izvjesnim sljedbenicima strastî i novotarijâ, jedan čovjek mu je rekao: “Ô Šajkh, zar se ne bojiš da će oni biti tvoji protivnici (na Sudnjem Danu)?”

Odgovorio je: “Šuti. Ja sam prema njima milostiviji od njihovih roditelja.”

On je dakle rekao da je sa njih skidao teret, tako da ne dođu na Sudnji Dan sa svojim grijesima i grijesima onih koji su ih slijedili. Allâh جل وعلا je rekao:

لِيَحْمِلُوا أَوْزَارَهُمْ كَامِلَةً يَوْمَ الْقِيَامَةِ ۙ وَمِنْ أَوْزَارِ الَّذِينَ يُضِلُّونَهُم بِغَيْرِ عِلْمٍ ۗ أَلَا سَاءَ مَا يَزِرُونَ

“To je zato da bi na Qijâmetskome danu nosili grijehe – terete svoje cijele i dio grijeha onih koje su, a da oni nisu bili svjesni, u zabludu doveli. Užasan je teret koji će oni nositi!” (16:25)

Zbog toga su onî koji objašnjavaju stanje novotara i onoga ko griješi milostiviji prema njima od njihovih roditelja – jer sa njih skidaju teret. Oni na Sudnjem Danu neće biti u stanju podnijeti teret sopstvenih grijeha i grešaka, a kamoli grijehe onih koji su ih slijedili. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je rekao:

مَنْ دَعَا إِلَى هُدًى كَانَ لَهُ مِنَ الأَجْرِ مِثْلُ أُجُورِ مَنْ تَبِعَهُ لاَ يَنْقُصُ ذَلِكَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْئًا وَمَنْ دَعَا إِلَى ضَلاَلَةٍ كَانَ عَلَيْهِ مِنَ الإِثْمِ مِثْلُ آثَامِ مَنْ تَبِعَهُ لاَ يَنْقُصُ ذَلِكَ مِنْ آثَامِهِمْ شَيْئًا

“Ko bude pozivao na pravi put, imat’ će nagradu svih onih koji ga budu slijedili – a njihova se nagrada nimalo neće umanjiti, a ko bude pozivao na stranputicu, imat’ će grijehe svih onih koji ga budu slijedili – a njihovi se grijesi nimalo neće umanjiti.” (Muslim 2674)

Na osnovu toga su onî koji pobijaju (novotare i onê koji griješe) i upozoravaju ljude protiv njih u stvari dobri prema njima, i milostiviji su prema njima od onih koji ih brane dok su na zabludi. Oni su dakle onî koji su zaista dobri prema njima.

Ove dvije kategorije – pobožnjaci i i onî sa jako malim znanjem – dakle ne prave razliku (između savjetovanja i osuđivanja). Što se Ahl-us-Sunnah wal-Athar tiče, njihovo je znanje čvrsto i oni posjeduju mnogo znanja – te im je stoga poznata razlika između tih stvari.