Oni koji izdaju fetve o dozvoli samoubilačkih napada su gori od onih koji ih izvršavaju

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Da li su štetniji i opasniji oni koji izvršavaju samoubilačke napade ili oni koji ih na to podstiču zabludjelim fetvama i publikacijama?

Odgovor: Svi su oni jednaki. Svi su oni jednaki; oni koji im izdaju fetve su isti kao i oni – jer su te zabludjele fetve razlog što oni čine ono što čine. Stoga su oni koji im izdaju te fetve isti kao i oni, a možda i gori od njih – jer su pričali o Allâhu bez znanja:

وَلَا تَقُولُوا لِمَا تَصِفُ أَلْسِنَتُكُمُ الْكَذِبَ هَٰذَا حَلَالٌ وَهَٰذَا حَرَامٌ لِّتَفْتَرُوا عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ ۚ إِنَّ الَّذِينَ يَفْتَرُونَ عَلَى اللَّهِ الْكَذِبَ لَا يُفْلِحُونَ

“I ne govorite laži jezicima svojim: “Ovo je dopušteno, a ovo zabranjeno”, da biste tako o Allâhu laži izmišljali. Oni koji o Allâhu laži izmišljaju – neće uspjeti” (16:116)

فَمَنْ أَظْلَمُ مِمَّن كَذَبَ عَلَى اللَّهِ وَكَذَّبَ بِالصِّدْقِ إِذْ جَاءَهُ

“Ima li većeg zulumćara od onoga koji o Allâhu govori laži i smatra Istinu lažnom kada mu dolazi?!” (39:32)

قُلْ إِنَّمَا حَرَّمَ رَبِّيَ الْفَوَاحِشَ مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَمَا بَطَنَ وَالْإِثْمَ وَالْبَغْيَ بِغَيْرِ الْحَقِّ وَأَن تُشْرِكُوا بِاللَّهِ مَا لَمْ يُنَزِّلْ بِهِ سُلْطَانًا وَأَن تَقُولُوا عَلَى اللَّهِ مَا لَا تَعْلَمُونَ

“Reci : “Gospodar moj zabranjuje gnusna djela, i javna i tajna, i grijehe, i bespravnu upotrebu sile, i da Allâhu u obožavanju pridružujete one za koje On nikakav dokaz objavio nije, i da o Allâhu govorite ono što ne znate.” (7:33)

Oni koji su im izdali te fetve su dakle gori od njih, jer su slagali na Allâha i pričali o Allâhu bez znanja – a sa druge strane su i razlog tog zločina. Oni su dakle prouzrokovali taj zločin, jer se on bez njihove fetve ne bi desio.