Onaj ko vjeruje da islâm ugnjetava ženu je nevjernik

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

Pitanje: Nevjerničke zemlje žele da druge zemlje potpišu sporazum o prestanku nasilja protiv žena i žele obavezati time sve muslimane. Ovaj sporazum se kosi sa Šerijatom i u njemu između ostalog stoji da muškarac gubi pravo starateljstva i da će nasljedstvo žene biti jednako nasljedstvu muškarca. Šta je dužnost muslimana, vladara kao i građana, po pitanju ovog sporazuma?

Odgovor: Dužni su slijediti objavljeni Šarî`ah, a Šarî`ah tretira ženu pravedno – dok je oni ugnjetavaju. Oni je ugnjetavaju tako što joj uskraćuju ono što joj je Allâh propisao od dostojanstva i čuvanja svoje časti, vjere i čednosti. Oni su je zlostavljali; oni su dakle oni koji ugnjetavaju žene. Oni su ugnjetavali ženu i lišili je njenoga prava. Što se islâma tiče, islâm poštuje ženu, pruža joj zaštitu, čuva je i daje joj sve što joj pruža rahatluk.

Muslimani se dakle zadovoljavaju Knjigom njihovoga Gospodara i Sunnetom njihovoga poslanika . Treba li slijediti Allâhovu Knjigu i Sunnah Njegovoga poslanika  ili zapadnjačka pravila i zakone? Jesu li zapadnjački zakoni bolji od Qur’âna i Sunneta? Onaj ko to vjeruje je nevjernik. Onaj ko vjeruje da islâm ugnjetava ženu je nevjernik – ko god on bio! A vjernik je onaj ko vjeruje da Qur’ân i Sunnah poštuju ženu, te da je štite i čuvaju.