Onaj ko ogovara ashabe je neprijatelj Allâha i Njegovoga poslanika

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Koji je propis za odbranu i pravdanje onoga ko ogovara ashabe i govor da je on učinio Idžtihâd i ima mnogo dobrih djela?

Odgovor: Ne čini se Idžtihâd kada je to u pitanju; Idžtihâd se ne čini kada je u pitanju ogovaranje i proklinjanje ashaba. Onaj ko to radi je neprijatelj Allâha i Njegovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم. Ashabi رضي الله عنهم su ashabi Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم. Allâh je njima potpomogao islam i poslanika صلى الله عليه وسلّم. Oni su mu pružili utočište i dali podršku, borili se i saburali. Allâhov poslanik صلى الله عليه وسلّم je o njima rekao:

لاَ تَسُبُّوا أَصْحَابِي، فَلَوْ أَنَّ أَحَدَكُمْ أَنْفَقَ مِثْلَ أُحُدٍ ذَهَبًا مَا بَلَغَ مُدَّ أَحَدِهِمْ وَلاَ نَصِيفَهُ

“Nemojte grditi moje drugove! Kada bi neko od vas podijelio zlata koliko je brdo Uhud, ne bi postigao nagradu koju oni postignu za udjeljivanje jednoga Mudda, pa ni pola od toga” (al-Bukhârî 3673 i Muslim 2541)

{Imâm Ibn-ul-Athîr رحمه الله je rekao: Jedan Mudd odgovara četvrtini Sâ` [an-Nihâjah (2/642)]}

{`Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân حفظه الله je rekao: Pola Sâ` odgovara 1.5 kg [al-Muntaqâ (5/119)]}

Jedan Mudd koji oni udijele kao sadaqu je dakle bolji od brda Uhud nekoga drugog. To je dokaz njihove vrsnosti, koju je i Allâh جل وعلا spomenuo:

وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنْصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ

“Allâh je zadovoljan prvim muslimanima, muhâdžirima i ensârijama, i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći.” (9:100)

Zar ćeš ogovarati i grditi one kojima je Allâh zadovoljan? Zar ćeš se suprotstavljati Allâhu جل وعلا u tome? Onaj ko to radi je lažov koji pravi nered na zemlji. Samo licemjer (Munâfiq) ogovara ashabe. Vjernik ih nikada ne ogovara; on moli Allâha da bude zadovoljan njima, voli ih i slijedi ih. Allâh je njihovu vrsnost spomenuo u Qur’ânu i obavezao nas da ih volimo:

وَالسَّابِقُونَ الْأَوَّلُونَ مِنَ الْمُهَاجِرِينَ وَالْأَنْصَارِ وَالَّذِينَ اتَّبَعُوهُمْ بِإِحْسَانٍ رَضِيَ اللَّهُ عَنْهُمْ

“Allâh je zadovoljan prvim muslimanima, muhâdžirima i ensârijama, i svima onima koji ih slijede dobra djela čineći.” (9:100)

Obavezao nas je dakle da ih slijedimo. Onaj ko ih ogovara je neprijatelj Allâha i Njegovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم. On Allâha i Njegovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم optužuje za laž. Allâh je na kraju sûre “al-Fath” spomenuo ashabe Svoga poslanika صلى الله عليه وسلّم i rekao:

مُّحَمَّدٌ رَّسُولُ اللَّهِ ۚ وَالَّذِينَ مَعَهُ أَشِدَّاءُ عَلَى الْكُفَّارِ رُحَمَاءُ بَيْنَهُمْ ۖ تَرَاهُمْ رُكَّعًا سُجَّدًا يَبْتَغُونَ فَضْلًا مِّنَ اللَّهِ وَرِضْوَانًا ۖ سِيمَاهُمْ فِي وُجُوهِهِم مِّنْ أَثَرِ السُّجُودِ ۚ ذَٰلِكَ مَثَلُهُمْ فِي التَّوْرَاةِ ۚ وَمَثَلُهُمْ فِي الْإِنجِيلِ كَزَرْعٍ أَخْرَجَ شَطْأَهُ فَآزَرَهُ فَاسْتَغْلَظَ فَاسْتَوَىٰ عَلَىٰ سُوقِهِ يُعْجِبُ الزُّرَّاعَ لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ ۗ وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

“Muhammad je Allâhov poslanik, a njegovi su sljedbenici strogi prema nevjernicima a samilosni među sobom; vidiš ih kako Rukû` i Sadždu čine, želeći od Allâha obilje i zadovoljstvo – na licima su im znaci, tragovi od padanja na Sadždu. Tako su opisani u Tawrâtu. A u Indžîlu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda učvrsti, i on ojača, i uspravi se na svojoj stabljici izazivajući divljenje sijača – da bi On s vjernicima najedio nevjernike. Onima koji vjeruju i dobra djela čine Allâh obećava oprost i nagradu veliku.” (48:29)

Govor

لِيَغِيظَ بِهِمُ الْكُفَّارَ

“da bi On s vjernicima najedio nevjernike”

dokazuje da samo nevjernik mrzi ashabe.

وَعَدَ اللَّهُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ مِنْهُم مَّغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِيمًا

“Onima koji vjeruju i dobra djela čine Allâh obećava oprost i nagradu veliku.”

Ko je taj ko ogovara i omalovažava ashabe? Šta su oni učinili, osim što su potpomogli Allâhovoga poslanika صلى الله عليه وسلّم i izašli u Džihâd na Allâhovome putu? Šta su to oni učinili prema tome pokvarenjaku? Osoba koja ima îmân u svome srcu ne ogovara ashabe; ogovaraju ih jedino licemjeri koji tvrde da su muslimani – a oni to u stvari nisu.