Ograničen namaz mora imati ograničenu namjeru

Govornik: Imâm Muhammad bin Sâlih bin `Uthajmîn (umro 1421)

Izvor:

 

 

Pitanje: Da li je neograničena namjera dovoljna za redovne dobrovoljne namaze? Ukoliko sam na primjer propustio više redovnih dobrovoljnih namaza, moram li imati namjeru da prvo klanjam te namaze prije Podne namaza i nakon toga te dobrovoljne namaze poslije Podne namaza – ili je dovoljno imati namjeru da se ti dobrovoljni namazi klanjaju za Podne?

Odgovor: Sve što je ograničeno mora se ograničiti. Ukoliko trebaš klanjati više redovnih dobrovoljnih namaza, a želiš klanjati redovni dobrovoljni namaz vezan za Podne, moraš imati namjeru da klanjaš redovni dobrovoljni namaz vezan za Podne.

Isto važi i za obavezne namaze; i oni se moraju ograničiti. Ne može se dakle jednostavno imati namjera da se klanja obavezni namaz, nego se mora imati namjera da se klanja Podne, Ikindija i tako dalje. Ograničeno se dakle mora ograničiti.

Neki učenjaci međutim smatraju da, ukoliko se prilikom nekog obaveznog namaza ne klanja ništa drugo, dovoljno je imati namjeru da se klanja obavezni namaz tog vremena. Primjer toga je da dođeš u džamiju sa namjerom da klanjaš Podne namaz, a zatim zaboraviš da je Podne. Ti učenjaci smatraju da to ne predstavlja problem, jer si došao da klanjaš obavezni namaz tog vremena. Oni smatraju da namjera za određeno vrijeme mijenja namjeru za određeni namaz. Ovo je fleksibilan stav koji olakšava ljudima.