Odnos prema sljedbenicima al-Halabîja

Odnos prema sljedbenicima al-Halabîja

Govornik: `Allâmah Muhammad bin Hâdi al-Madkhalî

Izvor:

Pitanje: Kako da se odnosimo prema sljedbenicima al-Halabîja u Tunisu? Hoćemo li opravdati one koji su njima prevareni, pa su postali kao i oni? Koliko ih dugo trebamo savjetovati?

Odgovor: Što se al-Halabîjevih sljedbenika tiče, postoje dvije grupe; među njima postoje oni koji su njemu privrženi na osnovu znanja. Oni (se tretiraju) kao i on, jer je `Alî Hasan `Abdul-Hamîd al-Halabî pokazao svoju zabludu, i argumentuje onim što je neispravno, i nalazi se na drugome putu od onoga na kojem smo znali da se nalazio prije. Sada, u zadnje vrijeme, `Alî Hasan se uputio drugim putem od onoga na kojem nam je poznato da se nalazio prije.

Pa što se tiče ovih fanatika (koji su mu privrženi), prema njima se odnosimo kao i prema njemu.

A što se tiče onih koji su njime prevareni, kako to kaže pitalac, oni se savjetuju a ne bojkotuju se. Oni se savjetuju, i objašnjavaju im se greške ovih, pa ako mu Allâh جل وعلا želi dobro – الحمد لله, a ako on postane tvrdoglav, onda i za njega važi ono što važi za prvu grupu. Nakon što mu se navedu i objasne dokazi, pa on okrene glavu, tada i za njega važi (ono što važi za prvu grupu).

Što se savjetovanja tiče, za to ne postoji određeni vremenski period. Osobi stvari mogu postati jasne nakon što si ga savjetovao na samo jednome sjedenju, a može se desiti i da mu stvari postanu jasne nakon dva sjedenja. Možeš ga savjetovati i preko telefona, ili pismeno. Ono što je bitno je da mu se kristalno jasnim dokazima objasne greške i zablude njegovoga prijatelja. Pa ako on nakon ovoga ostane na ovoj zabludi, a و لله الحمد shvata i ima razum, tada se i on svrstava među ovakve (iz prve grupe).