Odnos prema griješnim prijateljima

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: Treba li prvo pridobiti prijatelje, prije nego što se osude za njihove grijehe? U početku sam ih osuđivao, a to može dovesti do toga da ih izgubim.

Odgovor: To ovisi o grijesima koje čine. Ukoliko čine skandalozne i teške grijehe nakon što si ih savjetovao, izbjegavaj ih i nemoj se miješati sa njima. Ukoliko se međutim radi o nečem pokuđenom ili manjim grijesima, nastavi ih savjetovati i nemoj ih napuštati. Nastavi ih savjetovati. Nemoj šutjeti kad si sa njima. Ponovi savjet. U protivnom nemoj sjediti sa njima; ukoliko ne ponavljaš savjet, nemoj sjediti sa njima – jer si u tom slučaju zadovoljan njihovim stanjem.

Jedan izraelćanin je vidio svog brata kako čini grijeh pa ga je ukorio. Nakon toga ga je opet vidio da čini grijeh, pa ga je opet ukorio. Nakon toga ga je opet vidio da čini grijeh, ali ga ovaj put nije ukorio – nego je bez ukora sjeo da jede sa njim. Allâh je zbog toga prouzrokovao razdor među njima i proklinjanje njih od strane njihovih poslanika. Nije dakle dozvoljeno sjediti sa griješnicima koji ustrajno griješe, osim u slučaju da se savjetuju.