Odnos prema greškama učenjaka

Govornik: Imâm Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

 

 

Pitanje: Ukoliko učenjak pogriješi, kakav treba biti naš odnos prema njemu? Koje je vaše mišljenje o onome ko kaže da se mora upozoravati protiv tog učenjaka, a u protivnom nismo savjetovali ummet niti upozorili protiv novotara?

Odgovor: Greške učenjaka mogu biti različite. Ukoliko je greška, nedostatak ili zabluda vezana za `Aqîdu, obavezno je ukazati na to, ne bi li povukao to mišljenje. Ne učini li to, on se napušta i izbjegava.

Ukoliko je greška međutim vezana za Fiqh i stvari u kojima učenjaci idžtihâdom dolaze do zaključka, sagledavaju se dokazi. Ukoliko su dokazi sa njim, on je na istini, a ukoliko su dokazi kod drugih, to mu treba objasniti. To mu se dakle objašnjava, a on se ne bojkotuje. Razilaženja u Fiqhu ne obavezuju bojkotovanje, nego se to čini samo kada su u pitanju stvari vezane za `Aqîdu i osnove vjere. Što se tiče razilaženja u Fiqhu i ograncima vjere, greške se objašnjavaju, pa ako povuče pogrešno mišljenje sva hvala pripada Allâhu, a u protivnom se ne bojkotuje. Poznato vam je da je izbor širok u stvarima u kojima se idžtihâdom dolazi do zaključka, te stoga učenjaci kažu da nema zamjeranja u stvarima vezanim za idžtihâd.