Odnos prema Bakru Abû Zajdu

Odnos prema Bakru Abû Zajdu

Govornik: Šajkh Sâlih bin Sa`d as-Suhajmî

Izvor: 

Pitanje: Šta vi savjetujete onome ko govori da učenjaci upozoravaju protiv knjiga Šajkha Bakra i govore da ih ne treba čitati?

Odgovor: To je neprikladan govor. Šajkh Bakr رحمه الله je uložio veliki trud i on ima vrijedna i korisna djela. Niko međutim nije savršen. Između njega i nekih učenjaka su se pojavile nesuglasice u vezi sa njegovom pohvalom nekih današnjih autora. To je bila greška i lapsus sa njegove strane. Nadam se da će Allâh to prekriti svim dobrom koje je on učinio. Nadam se da će Allâh to učiniti.

Nema sumnje da je on pogriješio kada je pohvalio neke od današnjih Takfirijjûn, kao što je autor knjige ”Fî Dhilâl-il-Qur’ân”. To je kao što je rečeno lapsus koji će mu Allâh, nadam se, oprostiti. On je učinio mnogo dobra. Čak su i učenjaci sa kojima je bio u nesuglasicama o ovim stvarima molili Allâha da mu se smiluje i slali njegovoj djeci saučešća nakon njegove smrti. Nije prikladno iskorištavati njegove greške u svrhu ogovaranja ovoga mnogo učenoga čovjeka. Da mu se Allâh smiluje obilnom milošću.

Rijetkost je da neko ne griješi. Svi su, nakon poslanika صلى الله عليه وسلم, imali greške, lapsuse i slično. Ono što je bitno je da se on ne slijedi u svojim greškama ili lapsusima. Ukoliko bismo otpisivali ljude iz ovih razloga, otpisali bismo mnoge učenjake. Ibn Hadžar i an-Nawawî رحمهما الله nisu imali samo jednu, nego više grešaka. Uprkos tome muslimani i dalje uzimaju znanje od njih i mole za milost za njih. Mi ne radimo ono što rade al-Haddâd i novotari koji ga slijede – koji ih ogovaraju i loše pričaju o njima. Mi molimo za milost za učenjake, a prije svega za one koji su u principu od Ahl-us-Sunnah; koji su služili Sunnah i pozivali na Sunnah, ali su međutim upali u neke greške. Molimo Allâha da im oprosti njihove greške. Ove se greške trebaju međutim pobijati dokazima zasnovanim na znanju, uz poštovanje i bez ružnoga postupanja prema njima.