Odnos muslimânâ prema vrijeđanjima Allâhovoga poslanika

Govornik: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân

Izvor:

Pitanje: U zadnje vrijeme se ponavlja vrijeđanje Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم u filmovima, novinama i drugim medijima. Koji je Šerijatski stav u vezi sa odnosom prema ovim vrijeđanjima i koji je propis za ispoljavanje ljutnje zbog vrijeđanja Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم putem demonstracija?

Odgovor: Braćo, ovo nije ništa novo. Za vrijeme Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم su mu govorili da je čarobnjak, lažov, proricatelj, pjesnik i slično – a Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je bio strpljiv i nije naglo reagovao. Allâh mu je naredio strpljivost:

وَاصْبِرْ عَلَىٰ مَا يَقُولُونَ وَاهْجُرْهُمْ هَجْرًا جَمِيلًا

“l otrpi ono što oni govore i izbjegavaj ih na lijep način” (73:10)

On صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je slušao šta oni govore, ali je bio strpljiv – shodno Allâhovoj عَزَّ وَجَلَّ naredbi:

وَلَقَدْ نَعْلَمُ أَنَّكَ يَضِيقُ صَدْرُكَ بِمَا يَقُولُونَ فَسَبِّحْ بِحَمْدِ رَبِّكَ وَكُن مِّنَ السَّاجِدِينَ وَاعْبُدْ رَبَّكَ حَتَّىٰ يَأْتِيَكَ الْيَقِينُ

“Mi dobro znamo da ti se u prsima steže zbog onoga što oni govore, zato, veličaj Gospodara svoga i hvali Ga, i budi od onih što na sedždu padaju, i Gospodaru svome `ibâdah čini sve dok ti smrt – ono što je neupitno – ne dođe!” (15:97-99)

On صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم je dakle bio strpljiv, a zabranio je ashabima da izvrše osvetu dok su bili u Makki. On im je to zabranio, jer bi osveta nad mušricima zaustavila širenje islâma u Makki i zaustavila da`wu u početnoj fazi. Nakon što su međutim učinili Hidžru i našli pomagače, Allâh mu je naredio Džihâd protiv mušrikâ. To je dakle bio Šerijatski propisan Džihâd.

Što se demonstracija, vandalizma i ubijanja nevinih i onih koji žive pod sigurnošću i zaštitom muslimânâ tiče, to je izdaja i nije dozvoljeno. Ubijanje nevinih nije dozvoljeno – ni u slučaju da su nevjernici. To nije dozvoljeno:

وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ أَن صَدُّوكُمْ عَنِ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ أَن تَعْتَدُوا

“I neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite, zato što su vam spriječili pristup Časnome masdžidu, nikako ne navede da pravdu skrnavite!” (5:2)

Agresija nad nevinima dakle nije dozvoljena:

وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ

“A nijedna duša neće nositi grijehe druge!” (39:7)

وَإِنْ أَحَدٌ مِّنَ الْمُشْرِكِينَ اسْتَجَارَكَ فَأَجِرْهُ حَتَّىٰ يَسْمَعَ كَلَامَ اللَّهِ ثُمَّ أَبْلِغْهُ مَأْمَنَهُ ۚ ذَٰلِكَ بِأَنَّهُمْ قَوْمٌ لَّا يَعْلَمُونَ

“Ako te neki višebožac zamoli za zaštitu, ti ga zaštiti da bi saslušao Allâhove riječi, a potom ga otpremi na mjesto sigurno za njega. To je zato što su oni narod koji ne zna.” (9:6)

Poslanici mušrikâ su dolazili Allâhovome poslaniku صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم da pregovaraju. Dolazili su mu čak i dok je on صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم bio u masdžidu i pregovarali bi sa njim – iako su bili mušrici i nevjernici. Bilo je međutim neophodno da oni znaju da islâm nije vjera ljutnje i vjera osvete – nego vjera upute, milosti i blagosti – kao što se moglo vidjeti na primjeru Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم.

Šta je bio rezultat toga? Allâh je dao pobjedu Svome poslaniku i ojačao vjeru – a neki od onih koji su vrijeđali i ismijavali Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم su postali vođe islâma i mudžâhidi na Allâhovome putu. Prihvatili su islâm i briljirali u islâmu, jer je Allâhov poslanik صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم bio strpljiv, ljubazan i blag prema njima – dok ga nisu zavoljeli, kao što je Allâh جَلَّ وَعَلَا rekao:

وَإِنَّكَ لَعَلَىٰ خُلُقٍ عَظِيمٍ

“I, zaista, tvoj akhlâq je veličanstven” (68:4)

To je bio akhlâq Allâhovoga poslanika صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم. Kada su nevjernici činili ova djela, željeli su izazvati razdor i nered – da bi mogli reći: “Pogledajte kako se muslimani ponašaju; ubijaju posrednike, uništavaju kuće i ruše objekte. To je vjera islâm”. Tako su nevjernici željeli razbjesniti muslimane; putem ponašanja neukih muslimânâ ili špijuna među njima.

Nije dakle dozvoljeno nagliti sa ovim stvarima.